Illustrasjonsbilde. Italias innenriksminister Matteo Salvini. Foto: Giuseppe Lami / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Innvandringen til Italia har nesten stoppet helt opp i løpet av de to første månedene i 2019. 

Ifølge Wall Street Journal, gir Romas politikk for å begrense innvandringen fra Afrika til Italia klare utslag. I de to første månedene i år har bare 262 migranter ankommet Italia, sammenlignet med 13.000 i fjor og over 52.000 i samme periode i 2017. Dette representerer en nedgang på 99,5 % i antall ankomster på 2 år.

Utviklingen blir forklart med konkrete politiske tiltak iverksatt av italienske myndigheter for å stenge ned migrasjonsruten fra Libya til Italia. Roma har slått hardt ned på NGO-skip som redder migranter til sjøs, rustet og trent opp Libyas kystvakt, samt finansiert myndighetene i Libya, Niger og Sudan for at de i større grad skal bidra til å blokkere migrasjonsruter gjennom deres respektive territorier.

annonse

Kaos i Libya

Helt siden Muammar Gaddafi ble fjernet fra makten i Libya av NATO i 2011, har landet vært en feilet stat. Det er nå splittet mellom to rivaliserende regjeringer og et komplekst nett av rivaliserende væpnede grupper. Denne ustabiliteten har gjort det vanskelig å komme opp med konkrete grep for å begrense migrasjonsstrømmene fra Libya til Italia og Europa.

For å rydde opp har italienske myndigheter gjort flere politiske tiltak inne i Libya – i samarbeid med lokale aktører.

Les også: Er Libya klar for demokrati?

annonse

Italia gjorde avtaler med flere stammeledere som kontrollerer store deler av Libyas sørlige grense i 2017. Roma tilbød utviklingshjelp i bytte mot at lokale stammer skulle slå ned på menneskesmugling for å stoppe ankomsten av migranter inn i Libya fra sør.

Videre har Libyas kystvakt blitt rustet opp og trent av Italia og EU. Tiltakene har gjort den mye mer kapabel til å avskjære små smuglerbåter med migranter som forlater Libya for et bedre liv i Europa. Hele 85 % av alle migranter som forlot Libya i båter i andre halvdel av 2018, ble avskåret og sendt tilbake til landet av den libyske kystvakten.

Mer å gjøre

Innenriksminister Matteo Salvini, Italias dominerende politiker og lederen av høyrepartiet Ligaen, er arkitekten bak Italias nye innvandringspolitikk. Han får mye av æren for at utviklingen nå går i riktig retning, og er svært populær – ikke bare i Italia, men også i mange andre europeiske land. Salvini sier at han er fornøyd utviklingen, men presiserer også at arbeidet ikke på langt nær er overstått:

Les også: Europas Vox Populi kommer ikke til å la seg kue av godhetstyranniet

annonse

– Det er fortsatt mye å gjøre, men tallene snakker for seg selv. Fra ord til fakta, skrev han  på Twitter.

Spania-ruten tar over

Selv om det totale antallet migranter som ankommer Europa har sunket drastisk som følge av nedstengingen av Libya-ruten, forsetter migrasjonen til kontinentet i høy fart gjennom Marokko og Spania.

I fjor ankom rundt 65.000 migranter Spania – nesten dobbelt så mange som kom til Italia. I løpet av de to første månedene i 2019 har rundt 5.700 migranter ankommet Spania – nesten 20 ganger mer enn antallet som har nådd Italia.

Les også: Ustabilitet i Sahel gir grobunn for menneskesmugling og migrasjon til Europa

– Marokkanske menneskesmuglere som annonserer for sine tjenester på sosiale medier har nå blitt relativt vanlig, hvorav de knapt fantes for et år siden, sier Gabrielle Baratto, forsker ved Universitá di Trento.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon