US Senator Elizabeth Warren holdt tale i Queens, New York City på kvinnedagen 8. mars 2019. (Photo by COREY SIPKIN / AFP)
annonse

Senator Elizabeth Warren lover å «bryte opp» (break up) Amazon, Facebook og Google, dersom hun blir valgt til USAs neste president.

annonse

Årsaken er at disse gigantene har fått alt for stor makt over økonomien, samfunnet og demokratiet, skriver Warren i et nylig publisert blogginnlegg.

annonse

Warren, eller Pochahontas som Donald Trump liker å kalle henne, erklærte før jul som forventet at hun vil forsøke å bli Demokratenes presidentkandidat i valget 2020. Hun tilhører venstresiden i partiet.

Les også: Warren hevder Trump kan havne fengsel

Finanskritisk indianer

annonse
annonse

Først ble hun kjent for å være en sterk kritiker av de store bankene og finansmiljøet etter finanskrisen i 2007-09. Nå er hun mest kjent for å hevde at hun er av amerikansk urfolksopprinnelse. Herav kallenavnet Pochahontas.

– Jeg vil ha myndigheter som sørger for at alle – selv de største firmaene i USA – følger de samme reglene, skriver Warren.

Derfor lover hun store, strukturelle endringer for å sørge for mer konkurranse, og bedre muligheter for nye aktører som ønsker å etablere seg. Hun mener at gigantenes dominerende posisjon gjør det umulig for små og mellomstore aktører å konkurrere på like vilkår.

Nye lover

Hun skriver videre at enhver form for konkurranse fører til oppkjøp, at de store selskapene gjør alt for å forhindre konkurranse, og at svake antitrustlover reduserer den innovative kraften i bransjen.

Warren vil derfor innføre nye lover som sikrer konkurransevilkårene. Blant annet vil hun altså bryte opp de største firmaene, noe som krever en helt ny form for lovhjemmel.

Hun vil også gi enkeltmennesker bedre kontroll over sine personlige detaljer og hvordan disse deles og selges på et åpent marked. Det er dessuten et mål å beskytte mindre aktører som lokalaviser, musikere og komikere fra å utnyttes kommersielt uten vederlag. Her er hun på linje med EUs nye og svært omstridte lov for internett.

Så kommer det selvsagt et spark mot Russland og hvordan de angivelig påvirket den amerikanske valgkampen i 2016.

Les også: EUs artikkel 13: En trussel mot det frie internett?

Warren avslutter slik:

– Vi kan klare dette. Vi kan gjennomføre store strukturelle endringer. Men det krever at grasrota engasjerer seg, og vi må starte nå.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.