Illustrasjonsbilde. (AP Photo/Frank Augstein)

Storbritannias statsminister Theresa May har nådd enighet med EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker om et juridisk bindende tillegg til brexitavtalen.

Det ble kunngjort etter et hastemøte mellom de to i Strasbourg mandag kveld.

Enigheten kommer akkurat tidsnok til avstemningen om utmeldingsavtalen som er planlagt i Underhuset tirsdag.

Tre nye dokumenter vil bli lagt fram for de folkevalgte, opplyser May.

Ifølge Juncker er dette britenes siste sjanse.

– I politikken får du noen ganger en annen sjanse. Det som teller, er hva du gjør med denne andre sjansen. For det blir ingen tredje sjanse, sier Juncker.

– Det blir ingen nye forhandlinger, advarer han.

Tre dokumenter

Hovedelementet i den nye enigheten er et «juridisk bindende instrument» med nye garantier om utmeldingsavtalens kontroversielle reserveløsning for irskegrensa, ofte omtalt som en irsk «backstop».

I tillegg er det nådd enighet om et supplement til en politisk erklæring som EU og Storbritannia har forhandlet fram om rammene for det framtidige forholdet.

Men den britiske regjeringen vil også legge fram et tredje dokument for Underhuset, opplyser May.

Det tredje dokumentet er en ensidig erklæring fra britisk side om hvordan Storbritannia tolker innholdet i utmeldingsavtalen.

Meklingsorgan

Mays nestkommanderende David Lidington presenterte hovedtrekkene i enigheten for Underhuset samtidig som May avrundet møtet i Strasbourg.

De nye juridiske garantiene sikrer ifølge Lidington at EU ikke vil kunne holde Storbritannia fanget i reserveløsningen på ubestemt tid, og at forsøk på dette vil utgjøre et eksplisitt brudd på juridisk bindende forpliktelser som begge parter har gått med på.

Mener britene at EU bryter forpliktelsen, vil Storbritannia dessuten ha rett til å fremme klagesak for et uavhengig meklingsorgan.

En slik klagesak vil i siste instans kunne gi Storbritannia rett til å suspendere den såkalte reserveløsningen.

«Grunnleggende valg»

Enigheten er ment å berolige parlamentarikere som har fryktet at reserveløsningen kan bli en felle.

De folkevalgte har nå et grunnleggende valg å ta, ifølge Juncker. Ifølge ham står hele skilsmissen i fare for å bli avlyst hvis utmeldingsavtalen stemmes ned på nytt.

Avtalen skal etter planen opp til avstemning i Underhuset allerede tirsdag kveld.