Skjermbilde

10. mars skriver politiet i Sør-vest politidistrikt følgende tekst på Twitter: #Egersund: 0505: Politiet kom over en dame, i midten av 20 årene, som lå og sov ute. Hun fremstod som ruset. Var veldig kaldt. Fremstilt på legevakten. Anmeldt for bruk av narkotika.

annonse

Politiet misforstår sin rolle i samfunnet

Politiet har med andre ord anmeldt et menneske i hjelpeløs situasjon. Denne kvinnen var ikke fare for noen andre enn seg selv. Det viser også politiet til i sin Twitter-melding.  Hun var i en sårbar situasjon der hun risikerte sitt liv.

Politiet skal ha ros for å ta med kvinnen til legevakten for undersøkelser, men det er også deres plikt. Ved å anmelde et menneske som for kort tid siden var fare for seg selv som resultat av noen ukloke valg, er de med på å forverre situasjonen for personer i sårbare tilstander. Dagens unge mennesker er avhengig av å vite at de kan få hjelp istedenfor straff.

Les også: Betjenter i Oslo-politiet slår alarm om respektløshet blant østkantungdom

Vi som borgere er også avhengige av å vite at de vi hjelper i vanskelige situasjoner ikke blir straffeforfulgt. I verste fall kan de som er unge få konsekvenser som utsatt førerkort, visumnekt i en rekke land, som for eksempel USA som ikke slipper inn narkotikadømte med mindre de kan fremskaffe alle papirer som kreves.

Da kan du både bli nektet inngang, men også bli utestengt i lang tid. Det innebærer også et langt og omfattende intervju der du må overtale grensepolitiet. De kan også nektes jobber og skoler som krever plettfri vandel siden dette mest sannsynlig kommer på rullebladet. Et lite uklokt valg i en sårbar tid kan med andre ord følge deg resten av livet.

Dagens narkotikapolitikk fungerer ikke

Politiet beviser her at dagens narkotikapolitikk bør endres snarest. Denne kvinnen hadde behov for beskyttelse og ikke straff. Politiet opptrer her som aktører som misforstår sin rolle i samfunnet i denne situasjonen. Å anmelde denne kvinnen bidrar til ytterligere skam og skyldfølelse for den det gjelder. Hun mister dessuten sin personlige integritet.

Slike unødvendige overgrep fra politiet må belyses oftere. Gjør vi ikke det, vil de fortsette med maktmisbruk og opplyse om saker de mener har offentlig interesse via Twitter. De utleverer andres personlige skjebner, og tilliten blir brutt. Det er ikke særlig hyggelig for denne unge kvinnen og alle andre som blir ofre for denne doble straffen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.