250 forskere og eksperter fra mer enn 70 land har bidratt til rapporten. Den konkluderer med at verdens land må trappe drastisk opp arbeidet med å forhindre miljøødeleggelser og forurensning. Hvis ikke, vil luftforurensning, kjemikalier i drikkevannet og ødeleggelse av økosystemer få store konsekvenser for menneskenes liv og helse innen 2050.
– Rapporten viser at natur fortsatt ødelegges i et katastrofalt omfang. Samtidig har global oppvarming store negative konsekvenser for natur og mennesker. Det trengs et krafttak for å snu utviklingen. Det er avgjørende at verden tar ansvar nå, sier Norges klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) i en pressemelding.
FN-rapporten angir at sju-åtte millioner mennesker dør på grunn av luftforurensning årlig. Tirsdag ble det lagt fram en annen rapport som angir et enda høyere tall: 8,8 millioner dødsfall.
1,4 millioner mennesker dør hvert år på grunn av diaré og parasitter fra forurenset drikkevann, ifølge FN-rapporten.
I 2050 vil resistente bakterier bli en av de viktigste årsakene til for tidlige dødsfall, ifølge FN-rapporten. Årsaken er ukontrollert antibiotikabruk i produksjon av mat.
– Vitenskapen er tydelig. Menneskehetens helse og velferd er direkte knyttet til miljøets stillstand, sier Joyce Msuya, sjef for FNs miljøprogram (UNEP).
– Vi er ved en korsvei, understreker hun.
Msuya beskriver en voksende kløft mellom fattige og rike land. Overforbruk, forurensning og matsvinn i rike land fører til sult, fattigdom og sykdom i andre land, heter det.
Rapporten omtaler også klimaendringene.
Rapporten er lagt fram i forbindelse med UNEPs store internasjonale møte i Kenyas hovedstad Nairobi denne uka. Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands miljøminister Jochen Flasbarth er blant deltakerne.