Forfatter og blogger Jaleh Tavakoli er siktet for å ha delt videoopptak av drapet på danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko i desember.
Jaleh Tavakoli er en innvandrings- og islamkritisk samfunnsdebattant, som tidligere er blitt intervjuet i Resett. Hun advarte da for at mange i Danmark og i Vesten for øvrig heller foretrekker å gå ut i fra at islamkritikere tar feil, fordi man så gjerne ønsker at alle skal være snille og gode, i stedet for å akseptere virkeligheten.
– Det er vanskelig å si hva danskene vet om islam. Det man har fått vite, sletter man fra hukommelsen. Hvis islam kritiseres og det kommer noen og påstår at kritikken ikke stemmer, da vil man gjerne tro på det, heller enn å innse den mørke realiteten. Man vil liksom ha en «happy ending», i stedet for å akseptere den ubehagelige virkeligheten sånn som den er, sa samfunnsdebattanten den gangen.
Les også: Dansk politi sikter 14 for å ha delt video av Marokko-drap
Anmeldt av den dreptes foreldre
Nå er Tavakoli blitt siktet for å ha delt drapsvideoen fra Marokko. Onsdag morgen tok hun kontakt med Resett og informerte om siktelsen. Hun har også kommentert saken i et innlegg på Facebook.
– Foreldrene til Louisa Vestager Jespersen har ifølge politiet anmeldt blant annet meg for å ha delt drapsvideoen fra Marokko. Det er jeg meget lei meg for, fordi min mening ikke har vært å henge ut Louisa, skrev forfatteren i innlegget.
Berøringsangst
I en tidligere kommentar til Berlingske Tidende forklarer Tavakoli sin beslutning om å dele videoen på følgende måte:
– Både myndighetene og mainstreammedia i Danmark skrev ikke i første omgang hva som hadde skjedd annet enn at en dansk kvinne var blitt drept. Siden skrev de så om de to videoene, men altså kun fordi de var blitt spredt på internett. Altså både videoen som viser en henrettelse, og videoen der det blir sverget troskap til Den islamske staten.
Les også: 14 pågrepet i Marokko for å ha hyllet dobbeltdrapet
14 siktede
Totalt er 14 personer siktet for å ha delt drapsvideoen fra Marokko, som ble heftig delt i sosiale medier i dagene etter drapet på danske Louisa Vesterager Jespersen og hennes norske venninne Maren Ueland. 12 av de 14 er siktet etter den danske straffelovens § 264 d som omhandler deling av video eller bilder av avdøde personer, eller personer i «private situasjoner».
Normalt kan dette gi bøter og opp til seks måneders fengsel. Men dansk politi har konstatert at det i denne saken er skjerpende omstendigheter, noe som betyr at straffen potensielt kan komme opp i hele tre års fengsel.
Tavakoli lover å komme tilbake til Resett med oppdateringer i saken.