Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

SVs stortingsgruppe mener klimaendringene er den største trusselen mot verdensfreden og nominerer derfor klimaaktivisten Greta Thunberg til Nobels fredspris.

Det er stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås og Lars Haltbrekken (alle SV) som har nominert den svenske 16-åringen, som i fjor begynte å skulke skolen hver fredag for å rette søkelyset på klimaproblemene.

Gjennom engasjementet Fridays for future har hun siden inspirert ungdommer verden over til å ta skulke skolen hver fredag med krav om at politikerne handler umiddelbart for å bremse de globale klimaendringene.

annonse

Fredag 15. mars er det stor internasjonal streik, og elever fra 98 land er ventet å delta.

– Vi har nominert Greta fordi klimatrusselen kanskje er et av de viktigste bidragene til krig og konflikt. Den massive bevegelsen Greta har satt i gang, er et veldig viktig fredsbidrag, sier Øvstegård til VG.

Natur og Ungdom arrangerer skolestreik i Norge fredag 22. mars, og ifølge organisasjonen er 10.000 ventet å delta fordelt på 40 steder.

«En tildeling av Nobels fredspris til Greta Thunberg og elevstreikene for klima vil være et viktig bidrag for å anerkjenne at klimahandling og fredsengasjement går hånd i hånd, og for å gi styrke til folkelige bevegelser for klimahandling», heter det i nominasjonen fra SVs stortingsgruppe.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon