Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

SVs stortingsgruppe mener klimaendringene er den største trusselen mot verdensfreden og nominerer derfor klimaaktivisten Greta Thunberg til Nobels fredspris.

annonse

Det er stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås og Lars Haltbrekken (alle SV) som har nominert den svenske 16-åringen, som i fjor begynte å skulke skolen hver fredag for å rette søkelyset på klimaproblemene.

Gjennom engasjementet Fridays for future har hun siden inspirert ungdommer verden over til å ta skulke skolen hver fredag med krav om at politikerne handler umiddelbart for å bremse de globale klimaendringene.

Fredag 15. mars er det stor internasjonal streik, og elever fra 98 land er ventet å delta.

– Vi har nominert Greta fordi klimatrusselen kanskje er et av de viktigste bidragene til krig og konflikt. Den massive bevegelsen Greta har satt i gang, er et veldig viktig fredsbidrag, sier Øvstegård til VG.

Natur og Ungdom arrangerer skolestreik i Norge fredag 22. mars, og ifølge organisasjonen er 10.000 ventet å delta fordelt på 40 steder.

«En tildeling av Nobels fredspris til Greta Thunberg og elevstreikene for klima vil være et viktig bidrag for å anerkjenne at klimahandling og fredsengasjement går hånd i hånd, og for å gi styrke til folkelige bevegelser for klimahandling», heter det i nominasjonen fra SVs stortingsgruppe.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.