Oslo 20060207. Teologisk Fakultet; TF, på Blindern. På skilt: O skjebne... Nå er det snakk om å åpne for IMAM-studier her, for å utdanne norske imamer i Norge. Domus Theologica. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Det har lenge vært undervist om islam ved Teologisk Fakultet ved Universitetet i Oslo, Norges største lærested for kommende prester etter Menighetsfakultetet.

Men nå kommer fakultetet med et nytt, praktisk-orientert emne, som tilbys denne våren på Universitetet i Oslo.

Emnet er i utgangspunktet åpent for alle mastergradstudenter, men har en klar innretning for praktiserende muslimer.

Fra presentasjonen av faget kan man lese følgende:

«Emnet gir et innblikk i islamsk omsorgsarbeid ved å gi en helhetlig forståelse av islamsk sjelesorg og praksis i en norsk og nordisk kontekst.»

Les også: Jeg melder meg herved ut av Den norske kirke

Lærer å be

Emnet gir studentene ti studiepoeng og «gir deltakerne en faglig kompetanse innen islamsk omsorgsarbeid som kan være med på å kvalifisere studentene til en profesjonell rolle som samtalepartner/chaplain ved institusjoner som sykehus, sykehjem, i fengsel og i forsvaret, eller i relevant arbeid i organisasjoner og trossamfunn.»

Man vil få innføringer blant annet i bønn og praktiske øvelser knyttet til islamsk omsorgsarbeid i fengsel og på sykehus inngår i kurset.

Det er teolog Anne Hege Grung og sykehusiman Naveed Baig som underviser i emnet.

Nytt program

Det har lenge også vært ytret et ønske om en egen imamutdanning på Teologisk fakultet, men dette har foreløpig ikke blitt en realitet.

Imidlertid har Teologisk Fakultet etablert et masterprogram som heter «Lederskap, etikk og samtalepraksis, en praktisk-orientert masterutdanning hvor valgemnene som tilbys blant annet er buddhistisk omsorgspraksis, i tillegg til islamsk omsorgsarbeid. Som en del av utdanningen blir studentene plassert i praksis for eksempel i sykehus, på sykehjem, i kriminalomsorgen, fengsel eller i et tros- eller livssynssamfunn.

Glad

En som er glad for dette tilbudet er Linda Noor, leder av tankesmien Minotenk. Her poserer hun sammen med Djamel Selaihi, som er forstander i Det islamske forbundet, Rabita, som tradisjonelt har vært Oslo-moskeen sympatisører av den verdensomspennende islamistbevegelsen Det muslimske brorskap har soknet til.

Universitet i Oslo har endelig fått et interreligiøst masterprogram i ledelse. Det må feires! Jeg og Djamel Selhi,…

Publisert av Linda Noor Mandag 11. mars 2019

 

Resett har kontaktet Teologisk Fakultet for en kommentar. Vi kommer tilbake med en ny sak om vår henvendelse blir besvart.