Leder av Faktisk.no Kristoffer Egeberg. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
annonse

Det er nesten ikke til å tro at Faktisk.no bidrar til sensur av blant annet saker fra Nettavisen og Human Rights Service. Men bare nesten.

annonse
annonse

Redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no gjør seg selv til overdommer for hva som er riktig og galt.

annonse

Da nyheten om at norske medieorganisasjoner gikk sammen om et faktasjekknettsted, var mange skeptiske. Frykten var at dette nettstedet ikke ville bidra til en mer saklig debatt, men snarere bekrefte oppfatningen av at norske journalister lar seg styre av sine venstrevridde holdninger.

Da nettstedet ble lansert i 2017 kom kritikken til å dreie seg mer om hvordan nettstedet gjorde seg selv til overdommere over subjektive tolkninger og gjorde seg selv til et overpoliti om hva som er riktige og gale meninger.

annonse
annonse

Senere har nettstedet attpåtil søkt om statssøtte. Som om ikke pengene fra en rekke norske mediehus var nok.

Les også: Faktisk.no bidrar til Facebook-sensur

Sensurerer

Overfor Minerva forklarer Facebook hvordan dette foregår. For hver sak fra et nettsted som blir «flagget» av faktisk.no-yppersteprest Kristoffer Egeberg og resten av hans kollegium, blir spredningen av saker svakere. Hvis nettstedet «skjerper seg»og leverer innhold Kristoffer Egeberg og resten av sannhetsrøkterne er fornøyd med, så blir spredningen større igjen.

Blant mediene som oftest flagges av faktasjekkerne, er Nettavisen, Human Rights Service og Dagens Næringsliv.

De er alle flagget for å ha delt innhold som Faktisk.no har markert «usant», «blanding» eller «usann overskrift», ifølge Minerva.

Vi kjenner ikke til om Resett også har blitt rammet av dette, men det skulle ikke overraske oss. Uansett er dette en forkastelig praksis. At Facebook opererer på denne måten må man ta høyde for, etter at det i USA har blitt avslørt hvordan Twitter bevisst sensurerer konservative profiler.

Man skulle nesten tro det dreide seg om en orwellsk konspirasjon. Men dessverre er det oftest slik at veien til helvete er brolagt med gode intensjoner.

 

 

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.