Säpo-sjef Klas Friberg, her under en diskusjon om sikkerhet på nettet under Arendalsuka i august, advarer mot at radikalnasjonalistiske strømninger øker i Sverige. Ifølge sikkerhetspolitiets trusselvurdering utgjør Russland og Kina den største etterrettningstrusselen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Svensk sikkerhetspoliti følger nøye med på en økende trend med radikal nasjonalisme, men fortsatt er det IS-tilhengere som utgjør den største terrortrusselen.

Det kom fram da det svenske sikkerhetspolitiet Säpo la fram sin årlige trusselvurdering torsdag.

Trusselbildet er bredere og annerledes enn det var før, ifølge Säpo-sjef Klas Friberg.

annonse

– Truslene mot vårt land er mer omfattende enn før, sier han.

Sverige har flere voldsforherligende islamister enn noensinne, men Säpo mener å ha god oversikt over svenske IS-tilhengere.Trusselen fra dette miljøet ligger omtrent på samme nivå som i fjor. Säpo opplyser at de har satt i verk «trusselreduserende tiltak» for å håndtere trusselen fra hjemvendte fremmedkrigere. Men dersom alle svenske IS-krigere i utlandet skulle komme hjem samtidig, vil det gi myndighetene en utfordring, opplyser Fredrik Hallström, som leder kontraterrorenheten.

Hvit makt og fremmedfiendtlige
Säpo retter samtidig oppmerksomheten mot en annen strømning, nemlig fremmedfiendtlighet og radikal nasjonalisme. Ifølge Säpo nærmer de såkalte hvit makt-miljøene og løsere fremmedfiendtlige grupper seg hverandre.

annonse

– Dette er en utvikling Säpo følger nøye med på innen rammen for vårt oppdrag om å forhindre lovbrudd og beskytte demokratiet, sier Friberg.

Fremmedfiendtligheten brer seg først og fremst på internett. Sikkerhetspolitiet mener grensen mellom de aktørene de følger med på og personer som ikke faller innenfor Säpos oppdrag, kan være på vei til å bli visket ut.

Det er også en bekymring for at de såkalte autonome milijøene kan bli påvirket av debatter om kjøttspising, dyrehold og klimakrisen, påpeks det.

Etterretningstrusler
Russland og Kina utgjør de største etterretningstruslene mot Sverige, ifølge rapporten. Førstnevnte pekes ut som det landet med fiendtlige hensikter som har størst konesekvens for Sveriges sikkerhet gjennom påvirkning og spionasje.

Om Kina heter det at landet «driver aktiv etterretningsinnsamling mot økonomiske interesser, blant annet gjennom oppkjøp av selskaper med ettertraktet teknologi og nettangrep. Det skjer i så stor utbredelse at det kan få konsekvenser for sikkerheten i Europa», skriver Säpo.

Säpo nevner ikke spesifikt kontroversen rundt det kommende 5G-mobilnettet og om hvorvidt Sverige bør kjøpe utstyr fra kinesiske Huawei til dette formålet. Säpo-sjef Klas Friberg konstaterer imidlertid i sitt forord i rapporten at «utviklingen innen for eksempel kunstig intelligens og 5G fører til nye muligheter, men også til at sårbarhet i viktige bedrifter fortsatt kommer til å være stor».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon