Finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Siktelsen av samboeren til Tor Mikkel Wara kom på verst tenkelige tidspunkt for Frp. Partiet må nå antakelig lete etter sin femte justisminister.

Torsdag ettermiddag ble det kjent at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) mener det er samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara, Laila Anita Bertheussen (54), for å ha tent på parets bil. Hun ble pågrepet av PST torsdag.

Vi er mange som har fryktet at angrepene var inspirert av teaterstykket «Ways of seeing» der justisministerens bolig og boligene til en rekke andre innvandringsskeptikere, blant annet Resett-redaktør Helge Lurås, ble filmet. Det var de også, på en absurd måte, hvis PST har rett.

annonse

PST har siktet samboeren til Tor Mikkel Wara for å ha tent på bilen deres natt til 10. mars. Hun er ikke siktet for tidligere hendelser utenfor parets hjem.

Saken kommer på verst tenkelig tidspunkt for Fremskrittspartiet. Ikke bare sliter partiet på meningsmålingene, men nyheten kommer etter at Tor Mikkel Wara og Erna Solberg for første gang tidligere denne uken snakket ut om trusselsituasjonen.

Wara har ifølge Aftenposten tatt permisjon. Men det virker åpenbart at Wara vanskelig kan fortsette som justisminister i en slik situasjon. Selv om det ikke er grunn til å tro at han har hatt noe med saken å gjøre, er det vanskelig å se for seg at man kan ha en statsråd med øverste ansvar for politi- og rettsvesen som har en samboer som er siktet i en så spesiell sak.

Les også: PST: Ikke oppnevnt forsvarer for Waras samboer

annonse

Vanskelig

Det er ikke bare en personlig tragedie for Wara, men også vanskelig for Fremskrittspartiet. Når Sylvi Listhaug først måtte trekke seg som justisminister i fjor vår, var mange svært fornøyd med valget av Wara. Riktignok var det mange i de etablerte mediene som trodde at Wara ville bidra til å dempe inntrykket av partiet som innvandringskritisk, men de som kjenner Frp vet at Wara har hatt en uformell rolle som rådgiver for Siv Jensen i en årrekke og slett ikke er noen asyl-liberaler lenger.

Han har likevel ikke levert som justisminister og internt i partiet har mange vært misfornøyd med at han har vært for lite i mediene.

Nå må antakelig Frp finne nok en justisminister, partiets femte i løpet av regjeringen Solbergs fem år lange levetid. Det er, med fare for å underdrive, ingen god situasjon.

Det er heller ikke åpenbart hvem som kan tre inn og ta over for Wara. Justisposten er tung og vanskelig. Å gjeninnsette en tidligere justisminister fra Frp er neppe et alternativ. Et alternativ kunne være for Siv Jensen å overta posten selv. Som opposisjonspolitiker briljerte hun når hun debatterte justispolitikk og innvandringspolitikk. Som finansminister får hun ikke på samme måte profilert partiets politikk.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon