Trine Skei Grande. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

«Trist» og «sjokkerende» går igjen som reaksjoner på siktelsen mot Tor Mikkel Waras samboer. Valgforsker Bernt Aardal kaller det «en bombe».

– Dette er først og fremst trist for Tor Mikkel og hans familie som nå er i en svært vanskelig situasjon. Siktelsen kom som et sjokk på oss alle, og er bortenfor det vi kunne forestille oss. Når det er sagt, må politiet og PST nå få gjøre jobben sin i den videre etterforskningen, sier Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande.

Også Frp-nestor Carl I. Hagen er sjokkert.

annonse

– Jeg er i sjokk. Jeg skjønner ingenting. Jeg håper PST tar feil. Nei, jeg er helt målløs av den siste utviklingen i denne saken, sier Hagen til VG.

Han har den siste tiden engasjert seg sterkt i Wara-saken. Blant annet har Hagen sagt at han ønsket å anmelde Oslo-politiets påtaleansvarlige i saken for grov tjenesteforsømmelse.

Valgforsker og statsviter Bernt Aardal kaller siktelsen «en bombe».

– Dette er en bombe. Denne saken, alle disse hendelsene, har slått veldig sterkt inn i det politiske miljøet. Senest i går ble det nevnt i Stortinget, Wara fikk mye sympati. Mange har også kalt dette et angrep på demokratiet, sier Aardal til Vårt Land.

annonse
– Sjokkmelding

Han sier dette har blitt en stor sak rent politisk, og kaller det en sjokkmelding.

– Dette gjelder en justisminister fra Frp. Ikke minst har det vært spekulasjoner om hvorvidt dette er gjort av politiske grunner, om at noen ønsker å ramme ham som Frp-statsråd. Det har vært spekulasjoner fram og tilbake, det har også kommet påstander om at noen eller alle hendelsene er iscenesatt, sier Aardal.

Waras samboer Laila Anita Bertheussen (54) ble torsdag siktet for å ha diktet opp en straffbar handling ved å tenne på familiens bil natt til 10. mars. Det har i forkant av dette vært fire andre mistenkelige hendelser ved familiens bolig. Blant annet ble huset tagget på, søppelkassen er blitt tent på, og de har mottatt et truende brev. Bertheussen er ikke siktet for noen av disse hendelsene.

Truslene startet i kjølvannet av teaterstykket «Ways of Seeing» der det ble vist bilder av parets bolig.

Bør vurdere Waras fremtid

Rødt-leder Bjørnar Moxnes var torsdag kjapt ute og ba statsminister Erna Solberg om å vurdere Tor Mikkel Waras fremtid.

annonse

– Erna Solberg bør vurdere om Tor Mikkel Wara skal fortsette som justisminister. Jeg lurer også på hva Solberg tenker om det angrepet hun rettet mot teateret i går, sett i lys av det som kommer fram nå. Det håper jeg at hun kan gi et svar på, sier han til VG.

Miljøpartiet De Grønnes Une Bastholm mener imidlertid at Moxnes går for langt i sine uttalelser.

– Nå gikk Moxnes over streken. Jeg ønsker for Bjørnar Moxnes at hvis han hadde vært i en lignende situasjon som Wara, så hadde ikke politiske motstandere løpt til pressen med krav om hans avgang før man visste noe om hans rolle i saken. Det er for tidlig å konkludere tre timer etter siktelsen, dette blir bare politisk spill, sier hun.

Wara har bedt om å få permisjon, og Jon Georg Dale overtar som fungerende justisminister.

Bernt Aardal. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Rene sjokkmeldingen, sier statsviter Bernt Aardal om at Tor Mikkel Waras samboer er siktet i trusselsaken. Vi har vel aldri opplevd noe lignende, sier han.

– Dette er en bombe. Denne saken, alle disse hendelsene, har slått veldig sterkt inn i det politiske miljøet. Senest i går ble det nevnt i Stortinget, Wara fikk mye sympati. Mange har også kalt dette et angrep på demokratiet, sier valgforsker og statsviter Bernt Aardal til Vårt Land.

Les også: Siv Jensen bør vurdere å bli justisminister

Han sier dette har blitt en stor sak rent politisk, og kaller det en sjokkmelding.

annonse

– Dette gjelder en justisminister fra Frp. Ikke minst har det vært spekulasjoner om hvorvidt dette er gjort av politiske grunner, om at noen ønsker å ramme ham som Frp-statsråd. Det har vært spekulasjoner fram og tilbake, det har også kommet påstander om at noen eller alle hendelsene er iscenesatt, sier Aardal.

Justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha tent på parets bil natt til 10. mars. I forkant av dette hadde familien blitt utsatt for fire andre trusselhendelser, deriblant ble postkassen deres påtent. Bertheussen er ikke siktet for noen av da andre hendelsene.

Les også: PST har siktet samboeren til Tor Mikkel Wara i trusselsaken

Aardal kaller saken er personlig tragedie dersom det viser seg at Bertheussen har tent på bilen. Han mener likevel saken får politisk betydning.

– Nettopp fordi dette har hatt så sterke politiske overtoner – det har vært mye spekulasjoner, statsministeren har også tatt opp saken, så blir det storpolitikk i norsk sammenheng. Selv om det kan virke som en personlig tragedie, sier Aardal.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon