. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Advokat John Christian Elden sier mistanken mot Tor Mikkel Waras samboer er svekket, mens PST ifølge flere medier mener den er styrket. Selv nekter hun skyld.

– Jeg må forholde meg til de oppdaterte saksdokumentene som er mottatt for en time siden, og da er mistanken mot henne klart svekket. Det er intet som involverer henne bortsett fra fraværet av bevis for andre gjerningsmenn, sa advokat John Christian Elden til NTB ved 17.30-tiden fredag.

Han er Laila Anita Bertheussens (54) forsvarer.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere Eldens uttalelse overfor NTB.

Etter det NRK får opplyst mener imidlertid PST at mistanken mot Waras samboer er styrket gjennom etterforskningen de siste dagene. Politiet har gjort tekniske undersøkelser av justisminister Tor Mikkel Wara og Bertheussens bolig, ifølge opplysninger til NRK.

Strid om kameraovervåking

En rekke medier skriver at PST installerte et hemmelig kamera ved boligen til Wara og Bertheussen som paret ikke visste om. Dette bestrider Elden.

– Det er ingen hemmelig overvåking. PST har bekreftet til meg at dette er omstendigheter Wara og samboer er godt kjent med, og opptakene involverer ikke på noen måte samboeren, sier han til NTB.

Han sier til Dagbladet at PST satte opp et kamera hos naboen til samboerparet, men at dette var kjent for dem begge.

PST mener Bertheussen selv tente på familiens bil natt til 10. mars, for så å gi inntrykk av at ukjente gjerningspersoner sto bak. Torsdag ble hun pågrepet og avhørt av PST og ble siktet for å dikte opp en straffbar handling.

Siktelsen var ikke endret fredag ettermiddag, bekrefter PSTs seniorrådgiver Martin Bernsen til NTB.

Flere hendelser

Hendelsene mot Tor Mikkel Wara og familiens bolig kom i kjølvannet av teateret Black Box’ oppsetning av forestillingen «Ways of Seeing» i november, der det ble brukt bilder av Wara-familiens bolig.

Bertheussen anmeldte før jul teateret for å ha filmet huset deres til forestillingen.

I desember ble det tegnet hakekors og skrevet ordet «rasist» på parets hus og bil. I januar var det et branntilløp i søppelkassen, og i februar ble politiets bombegruppe tilkalt for å undersøke en mistenkelig gjenstand. 4. mars rykket bombegruppa ut på nytt etter funn av et truende brev.

I forkant av siktelsen har statsminister Erna Solberg (H) og andre toppolitikere kritisert teaterstykket. Solberg har blant annet sagt at teaterstykket har vært en belastning for Wara og hans familie.

Solberg vil ikke beklage

Da siktelsen ble kjent torsdag, ble Solberg en rekke ganger spurt om hun ville beklage uttalelsen, noe hun nektet. Heller ikke fredag ville Solberg beklage. Politikere har også rett til å ytre seg, ikke bare kunstnere, mener Solberg.

– Jeg spekulerer ikke på noen koblinger, men det er en ekstrabelastning for familier når en teateroppsetning går inn på det jeg har kalt integritetssfæren til folk, sa statsministeren.

Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås mener både Solberg og andre politikere bør reflektere over skillet mellom prinsipiell debatt om ytringskultur og inngripen i enkeltsaker.

– Her har de knyttet sin bekymring direkte til en sak der det er høyst uklart om de kjenner det omtalte teaterstykket godt nok. De trekker direkte årsak/virkning-slutninger i en sak som er under etterforskning, og der mange fakta er uklare, sier han til NTB.