Flere hundre tusen mennesker deltok fredag i klimademonstrasjoner arrangert av ungdommer og skoleelever over hele verden.
På forhånd var det planlagt over 2.000 «skolestreiker», demonstrasjoner og markeringer i 123 land på alle verdens kontinenter.
Fasiten ble et samlet deltakertall på flere hundre tusen mennesker, ifølge nyhetsbyråene AP, AFP og DPA. Anslaget er basert på tall fra arrangørene og rapporter fra byråenes journalister i en lang rekke land.
– Vi står overfor den største eksistensielle krisen som menneskeheten noen gang har opplevd. Og likevel er den blitt ignorert, sa svenske Greta Thunberg (16) under demonstrasjonen som ble holdt i Stockholm.
Thunberg er hjernen bak de såkalte skolestreikene som er blitt holdt ukentlig i en rekke forskjellige land.
Fredagens demonstrasjoner var de mest omfattende så langt. De koordinerte protestene utgjorde trolig til sammen en av verdens største klimademonstrasjoner noensinne.
Ungdommenes krav er mer effektive tiltak for å begrense den globale oppvarmingen.
En av de største demonstrasjonene ble holdt i den italienske storbyen Milano, hvor arrangørene anslår at hundre tusen mennesker var til stede.
Bare i Tyskland skal over 300.000 personer ha deltatt i protester i nærmere 230 byer. Både i Berlin, Köln og München var det flere enn 10.000 demonstranter, ifølge politiet.
Les også: Logikk og fornuft er fortrengt av egenskapte myter som nå er rådende konsensus i det offentlige rom
Også i Hongkong, Bangkok, New Delhi, Sør-Afrika og Wellington på New Zealand protesterte unge klimaaktivister.
Den planlagte demonstrasjonen i Christchurch på New Zealand ble avlyst på grunn av terrorangrepet mot to av byens moskeer.
Protesten i USAs hovedstad Washington var etter alt å dømme mindre enn i mange av de andre byene. Nyhetsbyrået AP skriver at flere hundre skoleelever møtte opp foran Kongressen.
«Den siste oppdateringen sier: 2.052 steder i 123 land på alle kontinenter, inkludert Antarktis. Spørsmålet er: Hva skal du gjøre 15. mars 2019? », skrev Thunberg (16) på Twitter etter at demonstrasjonene i Australia var i gang.
Rundt 30.000 demonstrerte i de belgiske byene Brussel og Gent. Demonstrantene spurte her: «Hvorfor skal vi gå på skolen, når dere ikke vil høre på de utdannede?»
Tusenvis marsjerte også i den regntunge, polske hovedstaden Warszawa. Studentene krevde forbud mot kullkraft, som er en viktig kilde til CO2-utslipp. Flere hadde ansiktsmasker og bar bannere hvor det sto: «Dagens luft lukter som planetens siste dager».
I Norge ble det gjennomført skolestreiker i Oslo, Trondheim, Tromsø, Narvik, Mandal, Farsund og Sandnes, ifølge arrangørenes nettsider.
Det er planlagt en større klimaprotest i hele Norge fredag 22. mars.
De som deltar, dropper skolen og prioriterer i stedet å marsjere i gatene med krav om kraftigere tiltak for å kutte utslippene av klimagasser.
FNs generalsekretær António Guterres innkaller til et nytt klimatoppmøte, inspirert av skoleelever som «streiker» for klimaet over hele verden.
I en kronikk i avisa The Guardian skriver han at politiske ledere, næringslivsfolk og internasjonale organisasjoner vil bli invitert til møtet i New York i september.
Her vil alle verdens land bli oppfordret til å styrke klimamålene de satte seg da Parisavtalen ble undertegnet i 2015.
Guterres skriver at han er inspirert av de mange skoleelevene som fredag demonstrerte med krav om mer effektive klimatiltak.
– Disse skolebarna har skjønt noe som mange av de eldre ikke har forstått: At vi befinner oss i et kappløp for livet, og at vi er i ferd med å tape, skriver Guterres.
Det anslås at flere hundre tusen mennesker deltok i 2.000 klimaprotester og markeringer i over 120 land fredag. De såkalte skolestreikene er inspirert av den 16 år gamle svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.