Tayyip Erdogan. Foto: REUTERS/Tumay Berkin
annonse

Muslimske politiske ledere uttrykker sinne og sorg etter at 49 mennesker ble drept da to moskeer i Christchurch på New Zealand ble angrepet under fredagsbønnen.

annonse
annonse

Flere peker på gryende islamofobi som årsaken til angrepet, skriver Reuters.

annonse

Australias regjering omtaler en av dem som er pågrepet for angrepet, som en «høyreekstrem terrorist». Mannen er australsk statsborger.

– Jeg legger skylden på økningen i terrorangrep på islamofobi etter 11. september-angrepene der islam og 1,3 milliarder muslimer har fått kollektiv skyld for enhver terrorhandling utført av en muslim, skriver Pakistans statsminister Imran Khan påTwitter.

annonse
annonse
Cavusoglu gir mediene og politikere skyld

Talsmannen for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømmer det han kaller et «rasistisk og fascistisk» angrep.

– Dette angrepet viser hvor langt fiendtligheten mot islam og fiendskapet mot muslimer har nådd, skriver han på Twitter.

Landets utenriksminister Mevlut Cavusoglu går enda lenger og sier politikere og mediene må ta sin del av ansvaret.

– Ikke bare gjerningsmennene, men også politikere og medier som nører oppunder islamofobien og hatet i Vesten, er like ansvarlige for dette avskyelige angrepet, skriver han på Twitter.

Seks indonesiere rammet

Også Indonesia, hvis befolkning er 87 prosent muslimsk, fordømmer angrepet.

– Indonesia fordømmer denne handlingen, spesielt fordi den skjedde på et sted for andakt mens fredagsbønnen pågikk, sier utenriksminister Retno Marsudi i en uttalelse sitert av Arab News.

Hun har tidligere sagt at seks indonesiere var inne i en av moskeene da skytingen startet. Tre av disse skal ha klart å rømme, mens de tre andre ikke er blitt gjort rede for.

Malaysia og Afghanistan

Anwar Ibrahim, som leder det største partiet i Malaysias regjering, sier i en uttalelse at han er «dypt såret av denne ville handlingen, som går mot humanistiske verdier og tok livet av sivile». Én person fra Malaysia ble skadd i angrepet.

Wahidullah Waissi, som er Afghanistans ambassadør til Australia, New Zealand og Fiji, sier på Twitter at en hel familie med afghansk opphav er blitt drept i angrepet. I tillegg er tre afghanere såret.

– Mine tanker går til familien med afghansk opprinnelse som er blitt skutt og drept i denne motbydelige hendelsen, skriver han.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.