Politiet sier situasjonen i Christchurch er av ekstrem risiko. Beboere blir bedt om å holde seg unna gatene. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix
annonse

Til sammen 49 mennesker er drept i angrepene på de to moskeene på New Zealand. Foreløpig er én mann i 20-årene siktet for drap.

annonse
annonse

– Én person, en mann i slutten av 20-årene, er siktet for drap, og skal fremstilles for retten i Christchurch lørdag morgen, sier politisjef Mike Bush.

annonse

41 ble drept i Noor-moskeen, mens 7 ble drept i Linwood-moskeen i Christchurch, opplyser politisjef Mike Bush på en pressekonferanse.

Det er uklart hvor det siste offeret ble drept.

annonse
annonse

Det er uklart hvor mange som skal ha vært involvert i angrepene, men politiet jakter ikke aktivt på flere gjerningspersoner. Fire ble først pågrepet, én av dem er sjekket ut av saken, og statusen for to andre er uklar.

To hjemmelagde bomber ble fredag funnet og uskadeliggjort av militærpolitiet i Christchurch.

May kaller terroren kvalmende

Storbritannias statsminister Theresa May sender sine dypeste kondolanser til New Zealand.

«På vegne av Storbritannia sender jeg mine dypeste kondolanser til New Zealands befolkning etter det forferdelige terrorangrepet i Christchurch», skriver May på Twitter.

«Mine tanker er med alle de rammede etter denne kvalmende voldshandlingen», fortsetter hun.

New Zealand-politiet leter ikke aktivt etter flere mistenkte

Politiet på New Zealand jakter ikke aktivt på flere mistenkte etter terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch. Tre er pågrepet, én av dem er siktet.

– Alle ressurser gjør alt de kan for å holde samfunnet trygt. Det har ikke vært noen trusler etter denne, sier Mike Bush i New Zealands politi.

Politiet kjenner til at det verserer et navn på en angivelig gjerningspersonen, men ønsker ikke å bekrefte noe rundt dette, opplyser politisjef Mike Bush.

Foreløpig er én mann i slutten av 20-årene siktet for drap. Han framstilles for varetektsfengsling lørdag. To andre ble pågrepet med våpen, men det er uklart om de har en forbindelse til angrepet.

Minst 49 mennesker ble drept i de to moskeene.

EUs president: – Opprivende

EUs president Donald Tusk sier New Zealand kan stole på EUs solidaritet etter terrorangrepet i Christchurch.

«Opprivende nyheter fra New Zealand i natt. Det brutale angrepet i Christchurch vil aldri svekke den toleransen og anstendigheten som New Zealand er berømt for. Våre tanker i Europa går til ofrene og deres familier», skriver Tusk på Twitter.

Han legger til at New Zealands statsminister Jacinda Ardern kan stole på EUs solidaritet.

Politiet: Til sammen 49 drept på New Zealand, én mann drapssiktet

Til sammen 49 mennesker ble drept i angrepene på de to moskeene på New Zealand. Foreløpig er én mann i 20-årene siktet for drap.

42 ble drept i Noor-moskeen, mens 7 ble drept i Linwood-moskeen i Christchurch, opplyser politisjef Mike Bush på en pressekonferanse.

49 mennesker er drept og 20 alvorlig såret i angrep mot to moskeer i Christchurch på New Zealand. Tre er pågrepet, deriblant en som er siktet for drap.

Skytingen fant sted like etter at fredagsbønnen startet rundt klokken 13.40 i Noor-moskeen i Christchurch.

Et vitne forteller til Radio New Zealand (RNZ) at en mann ikledd militærjakke, hjelm og briller, entret moskeen og avfyrte skuddene.

– Det var et nøye planlagt angrep, men våre verdier kan ikke bli svekket av dette angrepet. Jeg fordømmer ideologien til personene som sto bak dette. Dere valgte kanskje oss, men vi avviser dere fullstendig, sa New Zealands gråtkvalte statsminister Jacinda Ardern.

Fredagsbønn

Fredagsbønnen er en ukentlig bønn der muslimer verden over samles i nærliggende moskeer. Idet fredagsbønnen begynte i Noor-moskeen i Christchurch, avfyrte en av gjerningsmennene skudd mot folkemengden.

Ifølge leder Mustafa Farouk i en muslimsk paraplyorganisasjon på New Zealand, kan så mange som 500 ha vært i Noor-moskeen.

– Jeg så døde mennesker overalt, sier øyenvitnet Len Peneha.

Kort tid senere ble det meldt om skyting i Linwood-moskeen i samme by.

Ifølge politiet ble 41 drept i Noor-moskeen. I Linwood-moskeen ble sju drept. Det er uklart hvor det siste offeret ble skutt.

Politiet fant også to hjemmelagde bomber i biler. De ble uskadeliggjort av militærpolitiet i Christchurch.

Skoler og gater ble sperret av. Også Cathedral Square, der tusenvis av elever og studenter skulle holde en klimamarkering, ble sperret. New Zealands politisjef Mike Bush uttalte «at det ikke blir mer alvorlig enn dette».

Fengslingsmøte

Politiet opplyste først at tre menn og en kvinne var pågrepet, men statsminister Jacinda Ardern sier en av dem er sjekket ut av saken. En av de antatte gjerningsmennene er en voldelig høyreekstremist fra Australia, opplyser Australias statsminister Scott Morrison.

Den ene av de tre pågrepne er en mann i slutten av 20-årene. Han er siktet for drap og blir framstilt for varetektsfengsling lørdag morgen lokal tid.

De to andre ble pågrepet med våpen, men det er uklart om de har forbindelse til angrepet, opplyste politisjef Mike Bush fredag kveld lokal tid.

Det er uklart hvor mange som skal ha vært involvert i angrepene, men politiet jakter ikke aktivt på flere gjerningspersoner.

Fordømmelse

– Jeg fordømmer det voldelige, høyreekstreme terrorangrepet som tok livet av så mange uskyldige newzealendere i det de på fredelig vis skulle praktisere sin tro i moskeene i Christchurch, skriver Morrison på Twitter.

Dette er en av de mørkeste dagene i New Zealands historie, sier statsminister Ardern etter massakren.

– Mange av dem som er rammet av denne skytingen, kan ha innvandrerbakgrunn eller til og med være flyktninger. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem og New Zealand er deres hjem. De er oss. Personene bak denne volden, er ikke oss. De har ingen plass i New Zealand, sier hun.

Advarer mot video

Newzealandsk politi advarer mot å dele en video som skal vise en glattbarbert hvit, korthåret mann som kjører til en moske der han begynner å skyte idet han går inn i bygningen. AFP har analysert videoen, som ble direktesendt på Facebook Live, og konkludert med at den er ekte. Videoen er imidlertid ikke verifisert av politi eller andre.

– Vi oppfordrer på det sterkeste til at videolenken ikke blir delt. Vi jobber med å få fjernet ethvert opptak, uttaler politiet videre.

UD: Nordmenn ikke rammet på New Zealand

Utenriksdepartementet har ikke mottatt noen informasjon som tilsier at norske borgere skal være rammet av terrorangrepet på New Zealand.

Det opplyser kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i departementet til NTB fredag morgen.

To moskeer i Christchurch på New Zealand ble angrepet av væpnede gjerningspersoner fredag ettermiddag lokal tid.

Dette vet vi om skytingen på New Zealand

* Minst 49 personer er drept og rundt 20 personer er alvorlig skadd etter skyting i to moskeer under fredagsbønnen i Christchurch på New Zealand.

* 41 ble drept i Noor-moskeen i byen. Sju ble drept i Linwood-moskeen, hvor minst tre av dem ble drept utenfor. Én person døde senere på sykehus, men det er ukjent hvor vedkommende ble skutt.

* En av de pågrepne er australsk statsborger og omtales av Australias regjering som en «høyreekstrem terrorist».

* Én mann i slutten av 20-årene er siktet for drap. De to andre ble pågrepet i området med våpen, politiet undersøker om de har tilknytning til saken.

* Politiet har beslaglagt flere våpen fra begge åsted.

* Totalt fire personer, en kvinne og tre menn, ble først pågrepet, men en av personene ble siden sjekket ut av saken. Myndighetene har ingen konkret grunn til å tro at det er flere mistenkte.

* Rundt klokken 13.40 lokal tid gikk en bevæpnet person inn i Noor-moskeen i Christchurch og åpnet ild.

* Skytingen fant sted under fredagsbønnen, som startet klokken 13.39.

* Like etterpå kom det melding om skyting i Linwood-moskeen, drøyt ti minutters kjøring unna Noor-moskeen.

* Ifølge leder Mustafa Farouk i en muslimsk paraplyorganisasjon i New Zealand, kan så mange som 500 ha vært i Noor-moskeen.

* Militærpoliti har uskadeliggjort to hjemmelagde bomber i området.

* New Zealands statsminister Jacinda Ardern kaller dette for en av de mørkeste dagene i landets historie.

* Trusselnivået er hevet fra lavt til nest høyeste nivå, men politiet har ikke registrert noen nye trusler etter angrepet.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.