Photo by Tessa BURROWS / AFP
Del
Samfunnet må ta sikkerheten rundt moskeer på alvor, mener terrorforsker Magnus Ranstorp, som frykter nye angrep etter Christchurch.

49 mennesker ble drept da minst én væpnet gjerningsmann angrep to moskeer på New Zealand fredag. Ranstorp mener det er for tidlig å si hvilke konsekvenser fredagens angrep kan føre til i høyreekstreme kretser, men han mener samfunnet må ta én ting på alvor nå:

annonse

– Sikkerheten rundt moskeer. Hvordan vi kan forbedre den og øke tryggheten, sier Ranstorp.

Han frykter nye angrep.

– Det kan også komme såkalte copycat-forsøk eller hatreaksjoner fra den andre siden. Det blir et svært politisert debattklima rundt disse spørsmålene, sier den svenske forskeren.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører
«Narsissist»

Mannen i slutten av 20-årene som er siktet for drap på 49 mennesker etter massakrene, er ikke formelt identifisert. Men et såkalt manifest publisert på nett hevdes å være forfattet av gjerningsmannen.

– Han er uten tvil en terrorist. Han sier selv at han skal omtales som en terrorist, konstaterer Ranstorp.

I et 87 sider langt manifest som ble publisert på nettet forut for fredagens angrep, heter det at forfatteren i framtiden kommer til å bli løslatt fra fengsel og få Nobels fredspris, på samme måte som Nelson Mandela.

– Bare det sier noe. Dette er en narsissist med personlighetsforstyrrelse, sier forskeren.

Det er ikke bekreftet at manifestet er skrevet av mannen som er siktet for moskéangrepene.

annonse
Stockholm-angrep

I manifestet nevnes terrorhandlingen i Stockholm 7. april 2017, der fem personer ble drept. Forfatteren av manifestet understreker at en elleve år gammel jente som ble drept i Stockholm-angrepet, påvirket ham.

– Manifestet er jo litt forvirrende, på flere måter. Det har sterkt fokus på det han kaller folkemord på hvite via masseinnvandring, sier forskeren.

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører