Miljöpartiets valg vake på Nalen i Stockholm. Foto: Maja Suslin / TT
annonse

Den forrige, borgerlige regjeringen i Sverige, under ledelse av Høyres søsterparti, førte en svært radikal asyl- og innvandringspolitikk.

annonse

Partiet lovet blant annet alle syriske flyktninger som kom til Sverige fast oppholdstillatelse. Nå strammer man inn, og vil legge vekt på å integrere de mange innvandrere som tidligere borgerlige og sosialistiske regjeringer har sluppet inn i landet.

annonse

Maria Malmer Stenergard er innvandringspolitisk talskvinne for Moderaterna i den svenske Riksdagen. «Sverige har tatt et stort ansvar i lang tid, i løpet av få år har vi mottatt 300.000 asylsøkere. Til det kommer familiegjenforening. Nå må vi også ta fullt ansvar for de som kommer hit og sikre at velferden fungerer,» skriver hun i en artikkel i Sydsvenskan.

Les også: Innvandrer i Sverige: – Sverige tilhører svenskene

«Umenneskelig lidelse»

annonse
annonse

Den innvandringspolitiske talsmannen til Miljöpartiet, Rasmus Ling, skriver også i Sydsvenskan. Han lover å jobbe for en mer «human flyktningpolitikk».

«Moderaternas nei til familiegjenforening betyr delvis en umenneskelig lidelse – tenk å komme til et nytt land og ha partnere og barn i en krigssone, og dels at det blir vanskeligere å bli en del av det svenske samfunnet,» skriver han.

«Medlemsstatene må samarbeide»

annonse
Reklame

Noen spørsmål mener talsmannen for det svenske, grønne partiet vil være spesielt viktige i de kommende årene. Først og fremst at EU-land tar større ansvar for folk på flykt.

«Ingen kan gjøre alt, men det er ikke noe argument for ikke å gjøre noe. EU-medlemsstatene må samarbeide om spørsmålet om migrasjon. I dag klarer de å være konstruktive når det gjelder å opprettholde EUs ytre grense, men når det gjelder å fordele asylsøkere mellom dem og ta felles ansvar, er det vanskeligere,» mener han, og kritiserer Ungarn, Romania, Polen og andre land som nekter å påta seg «sitt ansvar».

Les også: – Sverige har blitt det Argentina var for nazistene 

«Asylrett er en grunnleggende menneskerettighet som alle EU-medlemsstater må respektere. Økt antall kvoteflyktninger og juridiske veier for asyl vil redusere menneskehandel og farlige liv for flyktninger i Middelhavet,» mener talsmannen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.