Miljöpartiets valg vake på Nalen i Stockholm. Foto: Maja Suslin / TT
annonse
annonse

Den forrige, borgerlige regjeringen i Sverige, under ledelse av Høyres søsterparti, førte en svært radikal asyl- og innvandringspolitikk.

Partiet lovet blant annet alle syriske flyktninger som kom til Sverige fast oppholdstillatelse. Nå strammer man inn, og vil legge vekt på å integrere de mange innvandrere som tidligere borgerlige og sosialistiske regjeringer har sluppet inn i landet.

Maria Malmer Stenergard er innvandringspolitisk talskvinne for Moderaterna i den svenske Riksdagen. «Sverige har tatt et stort ansvar i lang tid, i løpet av få år har vi mottatt 300.000 asylsøkere. Til det kommer familiegjenforening. Nå må vi også ta fullt ansvar for de som kommer hit og sikre at velferden fungerer,» skriver hun i en artikkel i Sydsvenskan.

annonse

Les også: Innvandrer i Sverige: – Sverige tilhører svenskene

«Umenneskelig lidelse»

Den innvandringspolitiske talsmannen til Miljöpartiet, Rasmus Ling, skriver også i Sydsvenskan. Han lover å jobbe for en mer «human flyktningpolitikk».

annonse

«Moderaternas nei til familiegjenforening betyr delvis en umenneskelig lidelse – tenk å komme til et nytt land og ha partnere og barn i en krigssone, og dels at det blir vanskeligere å bli en del av det svenske samfunnet,» skriver han.

«Medlemsstatene må samarbeide»

Noen spørsmål mener talsmannen for det svenske, grønne partiet vil være spesielt viktige i de kommende årene. Først og fremst at EU-land tar større ansvar for folk på flykt.

«Ingen kan gjøre alt, men det er ikke noe argument for ikke å gjøre noe. EU-medlemsstatene må samarbeide om spørsmålet om migrasjon. I dag klarer de å være konstruktive når det gjelder å opprettholde EUs ytre grense, men når det gjelder å fordele asylsøkere mellom dem og ta felles ansvar, er det vanskeligere,» mener han, og kritiserer Ungarn, Romania, Polen og andre land som nekter å påta seg «sitt ansvar».

Les også: – Sverige har blitt det Argentina var for nazistene 

«Asylrett er en grunnleggende menneskerettighet som alle EU-medlemsstater må respektere. Økt antall kvoteflyktninger og juridiske veier for asyl vil redusere menneskehandel og farlige liv for flyktninger i Middelhavet,» mener talsmannen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon