Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: AP / NTB scanpix

Norske medier skriver om dagens valg i Nord-Korea. Det stiller kun ett parti til valg, skriver avisene. Da Resett sin journalist besøkt landet på 90-tallet var to partier tillatt.

Utenom Kommunistpartiet stilte også Bondepartiet til valg. Resett sin journalist hadde en samtale med «opposisjonspartiets» leder, som pussig nok bar et jakkemerke med bilder av Kommunistpartiets den gangen nylig avdøde leder Kim Il Sung, og den kommende lederen Kim Jung Il.

Les også: Tidligere nordkoreansk spion og massemorder advarer Vesten: Ikke la dere lure av Kim Jong-un

Bondepartiets leder fortalte at hans parti var tildelt et bestemt antall plasser, ikke mange, med noen få. I deres valgdistrikt som i alle andre valgdistrikt var det kun stilt opp en kandidat, så de var til og med sikre på å bli valgt. På vårt spørsmål om de politiske forskjellene mellom Kommunistpartiet og Bondepartiet var svaret at det var ingen.

Statue

Men hyggelig at de blir valgt. Selv om de under de få dagene i året parlamentet er samlet må se på en diger statue av Kim Il Sung plassert bak talerstolen. Som om det skulle vært plassert en statue av Einar Gerhardsen bak talerstolen i det norske stortinget.

Les også: Oppdaget store mengder vodka på vei til Nord Korea

Arbeidsmessig forstod vi at det ikke var særlig krevende å være parlamentsmedlem i Nord-Korea. Medlemmene kom bare sammen noe få dager hvert år, mindre enn en måned. I mellomtiden ble arbeidet og vedtakene gjort av en «stående komite» på en håndfull medlemmer, fikk Resetts journalist vite.

I 1991 avholdt den verdensomspennende organisasjonen International Parlamentarian Union sitt årlige møte for parlamentariker fra hele verden, inkludert Norge, i Nord Korea.

Skulle arresteres

Akkurat det foregikk for øvrig ikke helt uten dramatikk. En av de norske delegatene, Terje Nyberget fra Fremskrittspartiet, brente hull i et avisbilde av Kim Il Sung på kveldstid på sitt hotellrom.

Les også: Nord-Korea ber om matvarehjelp

Neste dag, mens delegatene var på møter, gikk det nordkoreanske sikkerhetspolitiet gjennom samtlige rom, og fant avisen i søppelet. De kom tilbake for å arrestere nordmannen. Men ga seg etter ivrig krangel med den norske delegasjonslederen, og Nyberget fikk reise hjem, i stedet or å havne i en nordkoreansk konsentrasjonsleir for «majestetsfornærmelse».