En australsk høyreradikaler viste tegnet for hvit makt da han lørdag ble siktet for drap i forbindelse med terrorangrepet på to moskeer i Christchurch.
Den antatte gjerningsmannen sto passivt på tiltalebenken iført håndjern og en hvit fengselsdrakt og uten sko mens han hørte dommeren lese opp den første av mange siktelser for drap som kan ende med at han tilbringer resten av livet i fengsel.
Flankert av politimenn ba den 28 år gamle australieren Brendan Tarrant ikke om kausjon og ble satt i varetekt inntil neste rettsmøte 5. april. To andre menn er også i varetekt, men det er uklart hvilken forbindelse de hadde til massakren.
Utenfor rettssalen strakte newzealendere ut en forsonlig hånd til landets muslimer, mens tungt maskineri ble hentet inn for å forberede graver til de drepte på en av Christchurchs gravlunder.
På byens sykehus jobbet legene døgnet rundt for å behandle de 39 sårede for skuddsår og andre skader de fikk under massakren. Blant dem er en to år gammel gutt og en fire år gammel jente som har kritiske skader.
Hele lørdag kom folk til for å legge blomster på et voksende blomsterhav rett utenfor politiets sperringer rundt Al Noor-moskeen, der 41 av de 49 ble drept.
«Kjærlighet vinner alltid over hat. Mye kjærlighet til våre muslimske brødre» står det på et håndskrevet kort på en vegg av blomster i byen.
Da politiet fjernet sperringene, sluttet folk seg spontant til politiet for å flytte blomstene nærmere moskeen.
Folk i Christchurch og andre byer tilbød muslimer skyss til butikken eller meldte seg for å følge sine muslimske naboer om de følte seg utrygge.
«Hvis noen muslimske kvinner i Wellington føler seg utrygge nå, vil jeg følge deg, vente på deg på bussholdeplassen, sitte på bussen med deg, eller gå sammen med deg for å handle», het det på en Facebook-post i Wellington som fikk 16.000 likerklikk.
På sosiale medier diskuterte folk muslimske halal-regler slik at de kunne gi riktig mat i matpakkene til dem som var rammet i Christchurchs nabolag, blant dem pårørende som satt og ventet på sykehusene. Det kom til slutt inn så mange matgaver at de måtte si stopp.
Statsminister Jacinda Ardern, landets partiledere og muslimske representanter besøkte et asylmottak i Christchurch.
– Jeg vil viderebringe kjærligheten og støtten newzealendere føler, sa hun.
Ibrahim Abdul Halim er imam ved Linwood-moskeen, der sju ble drept. Han ledet bønnen da skytingen startet. Budskapet hans er forsonende.
– Vi elsker fortsatt dette landet. Vi skal aldri la ekstremister bryte ned tilliten vår, sier han.
Politisjef Mike Bush sier mannen hadde planer om å drepe flere. Det tok litt over en halvtime fra første telefon om skytingen kom, til mannen ble pågrepet. Bush takker publikum for å ha kommet med opplysninger som bidro til den raske pågripelsen.
– Han ville ikke bli pågrepet. Det var både eksplosiver og våpen i bilen, og politifolkene som pågrep ham satte seg selv i stor fare, sier Bush, og rettet også en takk til «vanlige folk».
Det var to lokale politimenn i en forstad til Christchurch som kom på sporet av bilen og presset den inntil fortauskanten der de klarte å pågripe mannen.
Massakren i Noor-moskeen kunne blitt enda verre om ikke en mann som opprinnelig kom som flyktning fra Afghanistan, hadde konfrontert gjerningsmannen og jaget ham gjennom en parkeringsplass.
Han kastet en kredittkortmaskin etter ham og knuste et vindu på bilen hans med et våpen gjerningsmannen etterlot seg på bakken.
Den australske familien til siktede samarbeider med australsk politi, sier politisjef Mick Fuller i delstaten New South Wales i Australia. Familien kontaktet politiet etter å ha sett på nyhetene.