Justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Frontene i innvandringsdebatten er så uforsonlige at vi ender opp med slike hendelser.

– Et underliggende stridsspørsmål som bidrar til at Wara-saken skaper stor interesse, er naturligvis at det handler om innvandring og frontene i innvandringspolitikken, sier Hallvard Notaker, førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Oslo til Vårt Land.

Eivind Trædal har på Facebook sammenliknet denne hendelsen og Carl I Hagens «Mustafa-brev» for 32 år siden, et som det i ettertid viste seg å være falskt.

annonse

– Til Carl I Hagen, Stortinget.

Fra Mohammad Mustafa,

Underhaugsv. 15,

0354, Oslo 2

annonse

Allah er Allah og Muhammad hans profet! De kjemper en forgjeves hr. Hagen! Islam, den eneste sanne tro, vil seire her i Norge også. En dag vil moskeer være like vanlig i Norge som kirker er det i dag og mine barnebarns-barn vil oppleve dette. Jeg vet, og alle muslimer i Norge vet, at en dag skal norges befolkning komme til troen, og at dette landet skal bli muslimsk! Vi føder flere barn enn dere, og adskillige, rett-troende muslimer kommer til Norge hvert år, menn i produktiv alder. En dag skal også det vantro korset i flagget bort!

Les også: Trine Skei Grande: – Jeg heier på kunstnere som tør provosere

Notakter vil ikke trekke inn Trædals eksempel, men sier at det er de samme konfliktlinjene.

– Disse sakene fremhever den konflikten som finnes i samfunnet knyttet til innvandring (…) I tillegg kan saken bidra til å forsterke motsetningene som allerede finnes, sier han.

Les også: Frp-fylkesleder mener Bertheussen er et offer

annonse

– Wara-saken er et symptom på risikoen ved en «veldig polarisert debatt», sier Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

– Både statsminister Erna Solberg og Sylvi Listhaug (Frp) gikk inn i spekulasjoner fordi de opplevde at en ytterfløy i innvandringsdebatten stod bak. Når debatten blir polarisert blir det lettere å begå etiske feil og mistro mot den andre siden, sier han.

Svein Erik Tuastad mener at Wara-saken viser også at politikere har blitt mer bekymret for sitt privatliv. I Wara-saken kom den sterkt polariserende innvandringsdebatten hjem til folk.

Les også: Venstreradikale konspirasjonsteorier og heksejakt selges som «kunst» hos Black Box Teater

– Kombinasjonen av innvandringsdebatt, digitalisering og truslene mot privatlivets fred skaper frykt, og det er det vi ser i denne saken, sier han til Vårt Land.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon