Pressebilde fra Human-etisk Forbund
Del saken
 • 4
 •  
 •  

Norske myndigheter er forpliktet til å sørge for at barn av foreldre som har støttet IS i Syria, kommer trygt hjem til Norge, fastslår Human-Etisk Forbund.

– Barna blir gisler for sine foreldres dårlige valg. Dette kan ikke Norge sitte og se på. Barna kan ikke gjøres rettighetsløse på grunn av de religiøse villfarelsene til sine foreldre, sier styreleder Tom Hedalen.

annonse

Annonse

Human-Etisk Forbunds hovedstyre fastslo i en uttalelse 15. mars at disse barna er uskyldige, og at de ikke representerer sine foreldres religion eller ideologi. Som norske statsborgere og har de også rettigheter som det, mener forbundet.

– Alle barn har selvstendige rettigheter etter FNs barnekonvensjon, og disse barna er norske statsborgere. Dette forplikter Norge til å hjelpe de vel 30 norske barna som i dag sitter fast i utrygge leire i kjølvannet av krigen i Syria, sier generalsekretær Trond Enger.

annonse

Annonse

Lært av våre feil

Forbundet krever at norske myndigheter aktivt legger til rette for at barn av norske IS-tilhengere kan komme seg hjem til Norge. Disse barna har krav på både rehabilitering, beskyttelse, utdanning og omsorg som alle andre norske statsborgere, mener forbundet.

annonse

Annonse

Human-Etisk Forbund trekker en sammenligning til behandlingen barn av norske kvinner og tyske soldater fikk etter krigen, og mener Norge nå må vise at vi har lært av tidligere feil.

– Barna ble stigmatisert og mange fikk sine liv ødelagt. La oss bruke lærdommen fra den gang til å håndtere denne situasjonen bedre, skriver hovedstyret i uttalelsen.

Vil ikke sende inn personell

Samtidig som svært mange kvinner og deres barn sitter i leirer i Syria, har Norge og andre land vist liten eller ingen vilje til å hente dem hjem, har Redd Barna flere ganger påpekt den siste tiden.

I slutten av februar var imidlertid statsminister Erna Solberg (H) klar på at Norge ikke kan sende personell for å hente hjem norske barn av foreldre som har støttet IS.

annonse

Annonse

– Det er områder hvor vi ikke vil sende inn diplomatisk eller annet personell sånn situasjonen er per dags dato, sa Solberg til NTB.

– Er ikke jihadister

Den indiske fredsprisprisvinneren Kailash Satyarthi kom nylig med en sterk appell til de europeiske landene om å hjelpe barna.

– Disse barna er ikke jihadister, påpekte Satyarthi.

– Hvis de ikke blir tatt hånd om og får den beskyttelse, omsorg og respekt de skal ha som mennesker, er det store muligheter for at de blir misbrukt og manipulert. Det er bedre å omfavne dem, sa Satyarthi som fikk Nobels fredspris sammen med Malala Yousafzai i 2014.

67.000 i al-Hol i Syria

Over 60.000 menn, kvinner og barn, de fleste sivile, har kommet ut fra Baghouz siden den USA-støttede opprørsalliansen SDF innledet den siste offensiven mot enklaven i januar, opplyser SDF-talsmann Kino Gabriel.

34.000 sivile har allerede blitt evakuert fra Baghouz. De fleste er overført til en leir ved al-Hol i nordøst i Syria. Leiren består nå av 67.000 mennesker, hvorav 90 prosent er kvinner og barn, ifølge FN.


Del saken
 • 4
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares
 • 4
 •  
 •  
annonse

Les også: