Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Elleve mennesker har mistet livet og mer enn 30.000 har blitt smittet så langt i år etter et stort meslingutbrudd i Ukraina.

annonse

I løpet av de tre første månedene av 2019 har rundt 30.500 mennesker, inkludert 17.000 barn, blitt smittet av meslinger i Ukraina.

Ifølge landets myndigheter skyldes utbruddet vaksinemangel og kutt i helsetjenester midt i en økonomisk krise, som er blitt forverret av den vedvarende konflikten med Moskva-støttede separatister i Øst-Ukraina. Negative holdninger til vaksinasjon, ofte forsterket av nettkampanjer som sprer falsk informasjon om risiko, spiller også en rolle.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler en vaksinasjonsrate på 95 prosent for å forhindre dødsfall og sykehusinnleggelser. Men i Ukraina var kun 42 prosent av ettåringene blitt vaksinert i slutten av 2016, ifølge UNICEF.

I 2018 var det en betydelig økning i antallet smittetilfeller av meslinger flere steder i verden. Globalt rapporterte 98 land flere tilfeller av meslinger i 2018 sammenlignet med 2017, og de tre landene med størst økning var Ukraina, Filippinene og Brasil, ifølge en rapport fra UNICEF.

annonse
annonse

Tall fra WHO viser at nærmere 83.000 europeere ble smittet av meslinger i fjor.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom, som gir utslett med feber og kan gi et alvorlig forløp. Viruset smitter gjennom dråpesmitte og kan potensielt være dødelig for underernærte barn eller babyer som er for unge til å bli vaksinert. Meslinger er en av de ledende dødsårsakene blant unge barn globalt.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.