Nye rekrutter blir vurdert i politisk utdanningsteori. Kashgar, Xinjiang Uighur Autonom Region, Kina 7 januar 2019. Foto: REUTERS/Stringer
annonse

Kinesiske myndigheter opplyser å ha fengslet nærmere 13.000 «terrorister» i Xinjiang-provinsen de siste fem årene.

annonse

Amnesty International la i september fram en rapport der de anklager Kina for å ha satt opptil 1 million muslimske uigurer i interneringsleirer i Xinjiang-provinsen.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Kinesiske myndigheter nektet først for dette, men medga noen uker senere at leirene eksisterer og forsvarte dem.

– Det å ta slike grep for å forhindre og bekjempe terrorisme og ekstremisme har i stor grad sørget for sosial stabilitet i Xinjiang og har sikret levebrødet til mennesker av alle etniske grupper i Xinjiang, sa en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Lu Kang.

annonse
Reklame

Les også: Kinas sosiale kredittsystem: En trussel mot verdens demokratier?

«Ulovlige religiøs aktivitet»

Mandag la myndighetene fram sin egen rapport om forholdene i Xinjiang-provinsen, der det opplyses at 1.588 terrorgrupper er knust og 12.995 terrorister er fengslet siden 2014.

Ytterligere 30.000 mennesker er ifølge rapporten «straffet» for å ha deltatt i nærmere 5.000 «ulovlige religiøse aktiviteter» i provinsen, der myndighetene også har tatt beslag i 345.229 eksemplarer av «ulovlige religiøse publikasjoner» de siste fem årene.

Lukket provins

Ledelsen i Beijing hevder at tiltakene og pågripelsene har bidratt til å redusere religiøs ekstremisme i Xinjiang, der drøyt 8 millioner av de rundt 19 millioner innbyggerne er muslimske uigurer.

Provinsen er lukket for utlendinger, men tidligere innbyggere og aktivister hevder muslimer er utsatt for massiv forfølgelse der.

Menneskerettsorganisasjoner er kritiske til kinesiske myndigheters definisjon av terrorisme.

Forsøker å dempe kritikk

– Det er den kinesiske regjeringens vilkårlige og vage definisjon av disse begrepene som har ført til at så mange vanlige mennesker blir sperret inne i Xinjiang, sier Patrick Poon i Amnesty International.

– Denne rapporten er et forsøk fra kinesiske myndigheters side på å dempe verdenssamfunnets økende kritikk av den hardhendte politikken de fører i Xinjiang, sier Maya Wang i Human Rights Watch.

– Dersom den kinesiske regjeringen virkelig er så sikre på at de ikke har noe å skjule i Xinjiang, så bør uavhengige internasjonale observatører, for eksempel fra FN, få slippe inn i regionen, sier hun.

Fakta om uigurene

* Tyrkisk-tatarisk, muslimsk folkegruppe som hovedsakelig bor i den autonome regionen Xinjiang nordvest i Kina.

* Utgjør 8,3 millioner av Xinjiangs 19 millioner innbyggere.

* Kinesiske myndigheter har bidratt til at antallet hankinesere i området har økt til over 8 millioner de siste 60 årene, noe som har ført til sterke konflikter med den muslimske befolkningen.

* Den internasjonale kampen mot terror og Beijings frykt for fremveksten av islamsk fundamentalisme i Sentral-Asia har medført en forverring for uigurene. Opptil én million er nå internert i omskoleringsleire, ifølge menneskerettsgrupper.

* Etter 11. september 2001 har kinesiske myndigheter aksjonert mot det de kaller uiguriske separatister. De hevder at dette er et viktig bidrag i den internasjonale kampen mot terror.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.

Annonse