Besøkende til tinghuset i Bergen har ofte med seg gjenstander som ikke hører hjemme i et tinghus. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
annonse

Besøkende til tinghusene har med seg de merkeligste gjenstander. I fjor foretok sikkerhetskontrollen i Bergen tinghus 52 beslag og i Oslo tinghus 35 beslag.

annonse

På listen over beslag står kniver, verktøy, sprøytespisser, sakser og lange strikkepinner, skriver Bergens Tidende.

annonse

De siste årene har også beslag av bankkortkniver og karbonkniver økt. Førstnevnte ser ut som et bankkort, men inneholder en kniv som kan løsnes fra kortet. Karbonkniver belagt med teflon er også stadig vanligere, og disse er vanskelig å avdekke i en metallskanner.

– Noen av dem vi gjør beslag hos, er vitner eller skal i retten selv. Eller de skal være tilhørere i saker der bekjente er involvert, sier sikkerhetssjef Per Erik Kolstad i Bergen tingrett.

Flere av dem som tas i kontroll, er personer med rusproblemer, noen er tidligere dømt for vold og noen er dømt for ulovlig bæring av kniv.

annonse
annonse

– Vi har ikke grunn til å tro at de vil angripe noen i retten. Men man vet aldri helt hva de tenker, sier Kolstad.

Bergen tingrett har en sikkerhetssluse, og både sikkerhetssjefen og Domstoladministrasjonen ønsker at den brukes hele tiden, men det er ikke tilfelle.

Også Oslo tinghus beslaglegger mange gjenstander. 2018 var det første året med sikkerhetskontroll gjennom hele året, og ifølge årsrapporten ble det beslaglagt 35 ulovlige gjenstander i fjor.

Både springkniver, batangakniver, kredittkortkniver og en gasspistol ble oppdaget i kontrollen. Alle beslagene resulterte i en involvering fra politiet i en eller annen form.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.