Besøkende til tinghuset i Bergen har ofte med seg gjenstander som ikke hører hjemme i et tinghus. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Del

Besøkende til tinghusene har med seg de merkeligste gjenstander. I fjor foretok sikkerhetskontrollen i Bergen tinghus 52 beslag og i Oslo tinghus 35 beslag.

På listen over beslag står kniver, verktøy, sprøytespisser, sakser og lange strikkepinner, skriver Bergens Tidende.

De siste årene har også beslag av bankkortkniver og karbonkniver økt. Førstnevnte ser ut som et bankkort, men inneholder en kniv som kan løsnes fra kortet. Karbonkniver belagt med teflon er også stadig vanligere, og disse er vanskelig å avdekke i en metallskanner.

– Noen av dem vi gjør beslag hos, er vitner eller skal i retten selv. Eller de skal være tilhørere i saker der bekjente er involvert, sier sikkerhetssjef Per Erik Kolstad i Bergen tingrett.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Flere av dem som tas i kontroll, er personer med rusproblemer, noen er tidligere dømt for vold og noen er dømt for ulovlig bæring av kniv.

– Vi har ikke grunn til å tro at de vil angripe noen i retten. Men man vet aldri helt hva de tenker, sier Kolstad.

Bergen tingrett har en sikkerhetssluse, og både sikkerhetssjefen og Domstoladministrasjonen ønsker at den brukes hele tiden, men det er ikke tilfelle.

Også Oslo tinghus beslaglegger mange gjenstander. 2018 var det første året med sikkerhetskontroll gjennom hele året, og ifølge årsrapporten ble det beslaglagt 35 ulovlige gjenstander i fjor.

Både springkniver, batangakniver, kredittkortkniver og en gasspistol ble oppdaget i kontrollen. Alle beslagene resulterte i en involvering fra politiet i en eller annen form.


Del