Illustrasjosnbilde. (Foto av Thomas SAMSON / AFP)
annonse

Politisjefen i Paris får sparken etter helgens uroligheter. Samtidig varsler franske myndigheter at det kan bli forbud mot demonstrasjoner i enkelte områder.

annonse

Politisjef Michel Delpuech (66) vil bli erstattet i løpet av få dager, opplyser statsminister Édouard Philippe. Det skjer etter voldsom uro i den franske hovedstaden i helgen.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Delpuech erstattes av Didier Lallement, som tidligere har vært politisjef i Nouvelle-Aquitaine sørvest i landet.

Statsministeren varslet også at det kan komme et forbud mot demonstrasjoner i områder som tidligere er rammet hardt av ødeleggelser under De gule vestenes markeringer, som Champs-Élysées i Paris. Det vil skje hvis myndighetene blir oppmerksom på at ekstremister planlegger voldelige aksjoner, sier Philippe.

annonse
Reklame

Statsministeren sier også at politiet nå vil innta en langt tøffere linje mot folk som demonstrerer ulovlig, blant annet med langt høyere bøter.

Plyndring

I helgen gikk det voldsomt for seg under De gule vestenes demonstrasjon i Paris. Mange butikker og en bank ble plyndret og satt i brann.

Philippes nye tiltak er svar på skarp kritikk mot politiets opptreden under opptøyene. Forretningsdrivende i Paris’ paradegate ga mandag uttrykk for raseri etter helgens hendelser, og president Emmanuel Macron hadde møte med Philippe og innenriksminister Christophe Castaner om saken.

Beredskapen i Paris foran den 18. helgen med demonstrasjoner fra De gule vestene var stor. Rundt 5.000 politifolk var utplassert. Antallet var langt høyere enn antallet aksjonister som deltok i hærverket og uroen, som oppgis til noen hundre.

TV-bilder viste politifolk som sto i formasjon mens aksjonistene stiftet branner og plyndret forretninger.

Store erstatningskrav

Forsikringskravene etter ødeleggelser som settes i forbindelse med De gule vestenes demonstrasjoner, beløper seg etter tre måneder til totalt 170 millioner euro, opplyser den franske forsikringsbransjens organisasjon FFA mandag. Summen tilsvarer omkring 1,6 milliarder norske kroner. Det er fremmet omkring 10.000 erstatningskrav.

Da er ikke helgens ødeleggelser på Champs-Élysées regnet med. Ifølge Handelskammeret i Paris ble 91 butikker i den franske paradegaten brent eller plyndret lørdag.

Gule vester-bevegelsen begynte i november i fjor som en protest mot økte drivstoffavgifter, som myndighetene ville innføre som et miljøtiltak. Etter hvert har bevegelsen også fremmet en lang rekke andre krav for å bedre lavtløntes kår og minske økonomiske ulikheter i samfunnet og for å protestere mot president Emmanuel Macrons reformpolitikk.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.

Annonse