Abdelaziz Bouteflika. Foto: Sidali Djarboub / AP / NTB scanpix
Del

Algeries president Abdelaziz Bouteflika varsler omfattende reformer og et nytt politisk system, og ser ut til å klamre seg til makten i det urolige landet.

I en tale til det algeriske folk mandag sier Bouteflika at en nasjonalkonferanse som har i oppdrag å lage ny grunnlov vil bli holdt veldig snart.

– Konferansen vil ta avgjørende beslutninger som vil sikre at vi får det kvantespranget folket har krevd, sier 82-åringen i et svar til de massive protestene mot hans 20-årige styre som har pågått i flere uker.

– Dette spranget vil bli oppnådd gjennom en omfattende og dyp endring av grunnloven, som skal bane vei for en ny valgprosess og et nytt presidentvalg der det vil komme en ny president, sier Bouteflika.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

– Den nye grunnloven vil bli lagt fram for folkeavstemning, sier han.

Han lover også omfattende økonomiske reformer i nærmeste framtid.

Etter flere uker med massedemonstrasjoner kunngjorde Bouteflika i forrige uke at han ville bøye av for folkekravet om å ikke stille til valg for en femte periode. Samtidig varslet han imidlertid at det planlagte valget 18. april var utsatt på ubestemt tid, og kritikerne frykter at 82-åringen planlegger å bli sittende.

Bouteflikas tale mandag kom rett etter at militærets stabssjef Gaid Saleh advarte om at krisen i Algerie «kan bli utnyttet av fiendtlige utenlandske aktører».

– Jeg har sterk tro på at folket kan komme seg igjennom enhver vanskelig situasjon. Hæren vil fortsatt være en ugjennomtrengelig borg for folket uansett omstendigheter, sa han.


Del