En 5G klar mobiltelfon. Foto av Pau Barrena / AFP)
annonse

Tyskland holder døren åpen for Huawei når 5G-auksjoner nå lyses ut i Europas viktigste økonomi. Danmark stenger derimot døren for kineserne og velger Ericcson.

Tyskland åpnet sin 5G-auksjon tirsdag. Den er ventet å pågå i flere uker og skaffe til veie 3–5 milliarder euro (29-48 milliarder kroner).

De nåværende mobilnett-operatørene Deutsche Telekom, Vodafone og Telefonica, samt nykommeren Drillisch, deltar.

annonse

I sikkerhetskravene som stilles til selskaper som deltar i auksjonen, heter det at tilbyderne må være «pålitelige». Huawei er ikke nevnt.

Målet er at minst 98 prosent av landets innbyggere har tilgang til raskt mobilnett innen utgangen av 2022.

I nabolandet Danmark stenges Huawei ute. Teleselskapet TDC har valgt å rulle ut sitt 5G-nettverk i samarbeid med svenske Ericsson, opplyste TDC tirsdag.

Det lå lenge i kortene at Huawei skulle få en rolle i det danske 5G-nettverket, etter at Ericsson i 2013 ble skrotet av TDC til fordel for en seksårig kontrakt med Huawei.

Eksisterende Huawei-utstyr, som er del av dagens danske mobilnettverk, blir faset ut etter hvert som det nye 5G-nettet bygges ut.

Huawei er i flere land mistenkt for å bringe videre opplysninger til den kinesiske stat.

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.