Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB Scanpix
annonse

Belgia og Tyskland foreslår en ny evalueringsordning der EUs medlemsland jevnlig griller hverandre om rettssikkerhet.

annonse

Belgias utenriksminister Didier Reynders og Tysklands europaminister Michael Roth presenterte det nye initiativet på et uformelt frokostmøte i Brussel tirsdag morgen.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Lignende ideer er for tida også til diskusjon i EU-kommisjonen.

Tanken er å innføre det Belgia og Tyskland kaller et system med «fagfellevurdering» av rettssikkerheten i hvert enkelt land, inspirert av hvordan forskningsartikler evalueres av fagfeller før publisering.

annonse
Reklame

I den periodiske evalueringen skal alle medlemsland behandles likt. Tanken er å innføre en rullerende ordning der alle medlemsland deltar, og der alle selv blir gransket med jevne mellomrom.

Håpet er at ordningen skal gjøre det lettere å fange opp problemer og sette inn tiltak på et tidlig stadium.

Bakteppet er en situasjon der flere av EUs medlemsland fører en politikk som Brussel mener kan undergrave rettsstatens prinsipper og domstolenes uavhengighet. Spesielt utviklingen i land som Polen, Romania og Ungarn har skapt bekymring de siste årene.

Men initiativet handler ikke om å henge ut enkeltland, insisterte Roth da han møtte pressen etter tirsdagens frokostdiskusjon.

Ifølge ham må evalueringen skje etter objektive kriterier, på en slik måte at ingen land diskrimineres.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.

Annonse