Illustrasjonsbilde: REUTERS/Chris Wattie
annonse

Baronesse Caroline Cox er medlem av det britiske overhuset. Hun er kjent for sin kritikk av islamske sharia-lover. Nå avlyser canadiske politikere et arrangement der hun skulle holde tale om kvinners rettigheter i Midt Østen. Årsak: Terroren i New Zealand.

annonse

Caroline Cox er ifølge den canadiske avisen Montreal Gazette blitt beskyldt for islamofobi og for å støtte den syriske presidenten Assad. De konservative vertene, deriblant det konservative parlamentsmedlemmet Garnett Genuis, har avlyst arrangementet der den britiske baronessen skulle vært hovedtaler av respekt for de drepte muslimene i New Zealand. Det er ikke riktig tidspunkt for et møte som kunne blitt misforstått, sier han.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Etter press

Avlysningen kom etter sterkt press fra liberale parlamentsmedlemmer. Blant annet fra det liberale medlemmet, Judy Sgro, som opprinnelig hadde avtalt å delta i arrangementet. Hun trakk sin deltagelse fordi hun hadde fått høre at det britiske overhusmedlemmet «har fremmet anti-islamsk retorikk som er skadelig for demokratier rundt om i verden».

annonse
Reklame

Genuis forsvarer i utgangspunktet Cox og fortalte CTV News i en epost at han var uenig med Coxs posisjon i Syria, men at hun har vært involvert i mange forskjellige menneskerettighetssaker rundt om i verden. Han understreket at fokuset i det planlagte arrangementet var å diskutere arbeidet for likestilling og religiøse friheter.

Men senere ga han opp og avlyste arrangementet. Han viste da til at Coxs synspunkter har vært gjenstand for en del debatt, og at arrangementet ikke burde fortsette i etterkant av massakren i New Zealand.

Les også: Norsk muslim: – Folk forstår ikke vårt forhold til profeten og hvor mye vi respekterer ham

Kritisk til sharia-lover

Ifølge Montreal Gazette har Cox vært vokal kritiker av sharia loven og hevdet at muslimske kvinner i USA blir diskriminert under islamsk lov. I 2017 fortalte hun den amerikanske nasjonale presseklubben at hun ikke «angriper det muslimske folk», men at hun er bekymret for «veksten av et politisk, strategisk islam som innfører en politikk som er antitetisk mot verdiene til våre egne samfunn og liberale demokrati». Hun har også advart om at «islam bruker demokratiets friheter til å ødelegge det».

I 2010 var Cox vert for den nederlandske politikeren Geert Wilders i det britiske parlamentet, og inviterte ham til å vise sin film, Fitna, som har blitt kritisert som antiislamsk.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.