Illustrasjonsbilde. (Foto av STR / AFP)
annonse

En domstol i Myanmar har dømt en tidligere partileder i delstaten Rakhine til 22 års fengsel for landsforræderi og krenkelse av staten.

annonse

Aye Maung ledet tidligere nasjonalistpartiet ANP i Rakhine, som er kjent for sin krasse linje overfor den muslimske rohingya-minoriteten i delstaten.

annonse

Bakgrunnen for dommen mot Aye Maung var en tale han holdt i januar 2018, få dager før det kom til dødelige opptøyer i delstaten.

Ifølge de statlige mediene i Myanmar gikk ANP-lederen hardt ut mot myndighetene i Yangoon i talen, og samme kveld kom det til sammenstøt mellom demonstranter og politiet der sju mennesker ble drept.

Aye Maung ble pågrepet få dager senere, sammen med aktivisten Wai Hin Aung som også hadde holdt en tale.

annonse
annonse

– Både Aye Mang og Wai Hin Aung ble dømt til 20 års fengsel for landsforræderi, og de ble også dømt til ytterligere to år hver for å ha krenket staten, opplyser Wai Hin Aungs forsvarer Aye Nu Sein.

Rundt 740.000 muslimske rohingyaer ble drevet på flukt til nabolandet Bangladesh under regjeringsstyrkenes offensiv i Rakhine i 2017.

Delstatens buddhistiske befolkning, som anklages for å ha bistått regjeringsstyrkene i offensiven mot rohingyaene, føler seg også marginalisert av staten.

annonse
Reklame

I januar angrep Arakan-hæren (AA), en militant gruppe som hevder å representere delstatens buddhister, flere politiposter og drepte 13 politifolk. Tidligere i mars ble ytterligere ni politifolk drept i angrep fra AA.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.