Om det er mulig for justisminister Tor Mikkel Wara å komme tilbake som justisminister før saken mot samboeren er etterforsket, ønsker ikke SMK å svare på. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

En advokat og SV-politiker fra Nordland mener rasist-stempling forkles som kunst i Black Box teaters omstridte stykke «Ways of Seeing.

Forestillingen dreide seg en om «kartlegging» av miljøer som angivelig har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn, og inneholdt filmklipp av boligene til en rekke personer, deriblant tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (FrP) og Resett-redaktør Helge Lurås. 

I stykket blir de navngitte personene blant annet omtalt som «purketryner», «kutryner» og «håpets rotspisende parasitter».

annonse

Les også: Ove Vanebo om Black Box og doble standarder i samfunnsdebatten

Konspirasjonsteori

Forestillingen er blitt kraftig kritisert på grunn av de nevnte filmklippene, og på grunn av den generelle konspirasjonsteorien stykket er basert på. Statsminister Erna Solberg advarte nylig mot at påstandene som blir fremsatt av skuespillerne kan gjøre det vanskeligere å være politiker. 

annonse

Hittil har kritikken stort sett kommet fra høyresiden, men nå kaster en profilert SV-er seg inn i debatten, og tar justisminister Wara i forsvar.

Kritikk fra venstre

Oddmund Enoksen. Foto: NTB Scanpix

SV-eren Oddmund Enoksen fra Sortland kritiserer «Ways of Seeing» i en kommentar i Vesterålen Online. Av beskrivelsen av stykket kan man lese følgende: «Pia Maria Roll/Hanan Benammar/Sara Baban/Marius von der Fehr har kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn. Hvem er de og hva oppnår de med det?»

– På tross av dette er det fortsatt mange om påstår at Tor Mikkel Wara ikke er hengt ut som del av et rasistisk nettverk i Norge. Og noen prøver i ramme alvor å selge inn en historie om at dette er teater av ypperste klasse. For det er jo «makten» som utsettes for et kritisk søkelys, skriver Enoksen. 

Les også: Venstreradikale konspirasjonsteorier og heksejakt selges som «kunst» hos Black Box Teater

Sjikane og uthenging

Han presiserer at han ikke har noen ting imot teater som tør å utfordre, men at om man ikke makter å skape en forestilling uten grov sjikane og uthenging av navngitte personer og deres familier, så bør man finne seg en annen arena. 

– Hvis oppdraget er å stemple Tor Mikkel Wara som rasist, får man opptre i åpent politisk lende og ikke være så feig å ikle seg et beskyttende teaterkostyme, konkluderer SV-eren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon