Å tillate klimaskulking er feil, mener Roy Steffensen (Frp), leder av Stortingets utdanningskomité. Han synes ikke elever skal få gyldig fravær for å streike.
Fredag er det planlagt skolestreik for klimaet over hele landet, og det er ulik praksis ved skolene om dette skal gi gyldig fravær. Steffensen er klar i sin tale:
– Elevene har en selvstendig plikt til å gjøre det beste ut av skolegangen. Da må de møte på skolen, sier han.
Han mener det er feil å gi elevene fri for å delta i streiken.
– Hva med dem som har andre samfunnsengasjement, som for eksempel velferdssamfunnets bærekraft, og som ønsker å streike for enten strengere innvandringspolitikk eller mer oljeboring? sier han.
– Jeg mener det heller ikke skal kvalifisere for gyldig fravær, men man kan ikke sette forskjellige samfunnsengasjement opp mot hverandre ut ifra hvilket man som lærer selv foretrekker.
Men Venstres parlamentariske nestleder Abid Raja skryter av de klimastreikende ungdommenes samfunnsengasjement.
– Det er sunt i et frisk demokrati at unge bruker ytringsfrihet og demonstrasjonsfrihet. Vi som politikere bør heller oppmuntre til dette enn å forsøke å stagge et sunt engasjement, sier han til NTB.
Raja fremholder at det å delta i en demonstrasjon vil ha læringseffekt:
– Jeg er derfor positiv til gyldig fravær og tilrettelegging om enkelte skoler eller lærere selv ønsker å gjør det.
MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad mener Steffensens utspill er nok en krampetrekning fra politikere som ikke klarer å ta inn over seg hvilken krise de unge nå kommer til å arve.
– Så lenge det er snakk om én enkelt gang, med en stor markering hvor også gruppen som ikke har stemmerett får delta i demokratiet, må faktisk ytringsfriheten gjelde foran en detaljert forskrift, sier han til NTB.
– Så på fredag burde de få gyldig fravær, men det blir egentlig en uvesentlig diskusjon. Steffensen burde heller spørre seg om ungdommene kan ha tillit til at det politiske systemet kan løse klimaproblemene, ikke forsøke å avspore det med en debatt om finjuss, sier Hermstad.
Steffensen er ikke den første Frp-politikeren som reagerer på klimastreiken, som er inspirert av den svenske 16-åringen Greta Thunbergs aksjon i fjor.
Hans stortingskollega Jon Helgheim advarte tirsdag mot det han omtaler som «klimahysteri» i en Facebook-oppdatering gjengitt av ABC Nyheter. Og deres partifelle fra Skien, bystyremedlem Karianne Hansen, har høstet en god del kritikk, men også støtte, for et innlegg hun skrev i helgen. I ironisk stil påpeker hun at klimastreiken er starten på en «fullstendig livsstils makeover», der barna må si nei til å bli kjørt til venner og trening, må dusje mindre og droppe sydenturer.
Utdanningskomiteens leder reagerer også på meldinger om at lærere ved 5. trinn på Uranienborg skole i Oslo har sendt ut tekstmelding til foreldrene om at elevene på trinnet skal delta i streiken.
Høyre-politikeren Catharina Munthe har på sin Facebook-side lagt ut skjermdump av tekstmeldingen og gjort det klart at hun liker dårlig «skolestreik for 11-åringer i skolens regi».
Tirsdag kveld skriver rektor Randi Elisabeth Tallaksen ved Uranienborg skole i en tekstmelding til NTB at 5. trinn likevel ikke skal delta i streiken.
– Jeg tror nok mange er imot selve streikens innhold, det er ikke jeg, men jeg vil ikke at skolene skal drive politisk aksjonisme, uansett retning. Jeg er mot at streiken skal bli en voksen- og skoledrevet engasjement, sier Munthe til VG.