Fra 2013 til 2018 rapporterte over 50 ungdomsskoler og videregående skoler i Norge om hvilke skjellsord som ble brukt mest. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix
annonse

Etter homo/homse og hore, følger faen og fitte som oftest brukte skjellsordene ved over 50 norske ungdomsskoler og videregående skoler, ifølge en undersøkelse.

annonse

Videre på lista finner man ord som jøde, bitch, neger, helvete, fuck, jævel, gay, potet, pakkis, mongo og polakk, skriver Bergens Tidende.

annonse

– Disse ordene er ladet. De reproduserer stereotyper og betydninger som kanskje ikke egentlig er ment negativt, men som blir videreført i negativ forstand. På denne måten får disse ordene altfor store utslag, sier professor Claudia Lenz, professor i samfunnsfag ved MEF Vitenskapelig Høyskole, til avisen.

I fem år, fra 2013 til 2018, har over 50 ungdomsskoler og videregående skoler rundt om i landet frivillig deltatt i et prosjekt kalt Dembra. Her oppgir elever og lærere hvilke skjellsord de hører oftest på skolen.

Lenz og prosjektleder Peder Nustad understreker at undersøkelsen ikke er forskning og at det ikke er et representativt utvalg av skoler i Norge, siden skolene har vært med frivillig. Nustad sier imidlertid at undersøkelsen viser trender, som altså viser at det er en dominans av bruk av homo og hore på skolene.

annonse
annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.