Kong Harald og Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
annonse
Kasakhstans hovedstad Astana skifter navn til Nursultan, fornavnet til mannen som i over 30 år hadde jerngrep om makten i det sentralasiatiske landet.

Senatet har også utnevnt Nursultan Nazarbajevs eldste datter Dariga Nazarbajeva til leder for nasjonalforsamlingen, og setter henne dermed i posisjon til å overta etter faren.

annonse

Tirsdag sjokkerte Kasakhstans første og hittil eneste president sine landsmenn da han brått kunngjorde at han ville gå av etter nærmere 30 år ved roret.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Onsdag tok Dariga Nazarbajevas forgjenger i nasjonalforsamlingen, Kassym-Jomart Tokajev, i all pomp og prakt formelt over presidentvervet ut Nazarbajevs inneværende periode.

Det første grepet Tokajev gjorde var å foreslå at Astana skulle skifte navn til Nursultan. Få timer senere hadde nasjonalforsamlingen godkjent forslaget og formelt vedtatt navneendringen.

annonse
Reklame

Det var Nazarbajev som i sin tid flyttet Kasakhstans hovedstad fra Almaty, landets største by, til Astana i 1997. Navnet betyr hovedstad på kasakhstansk, og det har lenge vært spekulasjoner om at byen ville skifte navn etter mannen som formet den.

Nazarbajev var fram til tirsdag landets første og eneste president etter uavhengigheten fra Sovjetunionen i 1991. Han styrte landet gjennom en omfattende endringsperiode, og bygget opp omfattende energireserver og internasjonal innflytelse. Han er imidlertid også anklaget for å ha slått hardt ned på sine motstandere.

En ny president velges etter planen i april neste år. Nazarbajev vil fortsatt inneha stor makt gjennom sin grunnlovsstatus som «Leder av nasjonen», en livstidsposisjon han har som leder for sikkerhetsrådet og leder for partiet Nur Otan.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.

Annonse