OSLO 20101011. Statnetts hovedkontor i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

For å oppnå en ønsket etnisk sammensetning av sin arbeidsstyrke, proklamerer Statnett at de ønsker «å komme i kontakt med søkere med innvandrerbakgrunn». 

En student ved NTNU har tipset Resett om at Statnett, et statlig foretak med ansvar for å utvikle, eie og drifte det sentrale elektrisitetsnettet i Norge, bedriver positiv diskriminering i sin rekruttering av nye ansatte.

For å få lov til å skrive sin masteroppgave, ble en NTNU-student nødt til å søke på en minst 6 uker lang sommerjobb i en relevant bransje. Vedkommende tenkte derfor å søke på en stilling i Statnett. 

Les også: Britisk politi funnet skyldige i diskriminering av hvit, heteroseksuell mann

Ønsker flere minoritetspersoner

Mot slutten i søknadsprosessen fikk studenten imidlertid beskjed om at det statlige foretaket særlig ønsker «å komme i kontakt med søkere med innvandrerbakgrunn».

– Selve stillingen er av mindre relevans for mitt studie, men nok til å få lov til å skrive masteroppgave. Helt til slutt dukket det opp en melding om at Statnett søker personer med innvandrerbakgrunn, sier studenten til Resett.

Vedkommende antyder at annonsen ville ha skapt reaksjoner, dersom man snudde på det og sa at man spesielt ønsket kontakt med nordmenn. 

– For meg består ikke annonsen testen som er å bytte ut innvandrer med «etnisk nordmann». 

Vil fremme «mangfold»

Kommunikasjonsdirektør Kristian Marstrand Pladsen i Statnett sier til Resett at statsforetaket «ønsker å speile befolkningssammensetningen i samfunnet».

– Statnett har et samfunnsoppdrag og et samfunnsansvar. Vi ønsker å fremme mangfold på arbeidsplassen, og å speile befolkningssammensetningen i samfunnet. Derfor ønsker vi å rekruttere fra hele samfunnet, og vi etterspør søkere med ulike bakgrunner. Mangfold styrker bedriften, hevder Pladsen. 

«Respekt for det norske fellesskapet»

Statnett ønsker å rekruttere «fra hele samfunnet» av respekt for norsk fellesskap, hevder kommunikasjonsdirektøren. På hvilken måte man ikke rekrutterer «fra hele samfunnet» uten å bedrive positiv diskriminering basert på etnisitet, er imidlertid uklart.

– Våre verdier er respekt, fellesskap og langsiktighet. Ved å rekruttere fra hele samfunnet, viser vi respekt for det norske fellesskapet slik det faktisk er i dag, og vi støtter en langsiktig bærekraftig politikk basert på reell integrering, sier Pladsen.

Les også: Hvorfor er statsrådenes hudfarge og etnisitet så viktig for deg, Karin Andersen?

Kompetanse

– Hva gjøres når idealene mangfold og kompetanse kommer i konflikt med hverandre? Dersom den mest kompetente søkeren er fra en overrepresentert etnisk gruppe, kan vedkommende fortsatt få jobben?

– Kandidaten som er best egnet til å fylle en ledig stilling er den som får jobbtilbud fra oss.

Pladsen ønsker imidlertid ikke å svare på hvilke konkrete ferdigheter det er som har sammenheng med etnisitet, som gjør personer med innvandrerbakgrunn ekstra attraktive for Statnett.