Illusttrasjonsbilde. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix

Økt uro for verdensøkonomien bidro til at pilene pekte nedover på amerikanske børser fredag, hvor ukas oppgang ble utradert i løpet av én handledag.

En økende frykt for resesjon ga seg uttrykk i obligasjonsmarkedet, som regnes som en klar indikator på hvor mye tillit investorene har til økonomien ut ifra etterspørselen etter amerikanskes statsobligasjoner.

Mens alle de toneangivende indeksene falt på Wall Street, flyttet investorer pengene sine inn i obligasjoner og andre lavrisikoprosjekter under fredagens handel.

Dårlige europeiske nøkkeltall bidro også til børsfall både i Europa og USA. I London falt FTSE 100-indeksen med 2 prosent etter den verste handledagen hittil i år.

S&P 500 falt 1,9 prosent, Dow Jones krympet 1,8 prosent, mens Nasdaq gikk ned 2,5 prosent til 7.642 poeng.

Viktige obligasjonsrenter har falt siden den amerikanske sentralbanken onsdag spådde svekket økonomisk vekst og gjorde det klart at de ikke har planer om noen flere renteøkninger i år.

For første gang siden 2007 oversteg renten på tremåneders statsobligasjoner fredag renten på tiårige obligasjoner. Økonomer kaller dette en «omvendt rentekurve», som historisk sett har varslet flere resesjoner, og den følges derfor tett.

I en sterk økonomi gir statsobligasjoner med kort løpetid vanligvis mindre avkastning en langsiktige. Når det er snudd opp ned på, tolkes det som et tegn på at investorer er i ferd med å miste tillit til de økonomiske utsiktene.

Blant de største taperne på amerikanske børser fredag var Boeing, som falt 2,8 prosent, mens banken Citigroup falt 4,6 prosent.