Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det hjelper lite at Lars Joakim Skarvøy ikke lenger får skrive egne saker, når sjefsredaktøren ikke tar ansvar.

VGs sjefredaktør Gard Steiro sa torsdag til egen avis at han beklager overfor kvinnen som sier hun ble feilsitert, Trond Giske og leserne.

– Akkurat nå er det viktigste å gå gjennom saken for å finne ut hva som har skjedd. VG har gjort feil. Det er mitt ansvar. Jeg tok beslutningen om å publisere. Jeg uttaler meg på vegne av avisen og alle involverte, sa Steiro til NTB torsdag kveld.

I en omfattende TV 2-sak onsdag rettet kvinnen i den mye omtalte videoen med Trond Giske fra Bar Vulkan i Oslo, kraftig kritikk mot VG. Kvinnen mener at VG og VG-journalist Lars Joakim Skarvøy med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et helt feil bilde av situasjonen med Giske.

Det omstridte og anonyme sitatet lød slik i VG: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra». Overfor TV 2 er kvinnen klar på at hun ikke sa at «det ble litt mye», og at hun ba om at denne delen av sitatet måtte strykes før hun etter hvert ville trekke hele sitatet.

Gjennom TV 2s saker har det kommet frem at Gard Steiro visste hva slags opplevelse kvinnen hadde av intervjuet med Lars Joakim Skarvøy allerede dagen det ble publisert.

Likevel valgte VG å endre formuleringen først etter TV 2s avsløring av Skarvøys metoder.

I VG er man flinke til å legge seg flate. Flatere enn andre redaktører, som gjerne er mer hovmodige og står på sitt. Det er ofte en god egenskap.

Men når Gard Steiro nå sier at han er lei seg, så holder det ikke. Problemet er at Gard Steiro har visst hele tiden at noe har vært galt med saken.

Likevel gjorde han ingenting. Han endret ikke sitatet. Han lot Lars Joakim Skarvøy dra for å dekke Venstres landsmøte.

Det var heller ikke første gang han ble varslet om Lars Joakim Skarøvys metoder. I en sak i Medier24 kommer det frem hvordan Skarvøy la sterkt press på en ung kvinne i 2017, for å få henne til å uttale seg ufordelaktig om Trond Giske.

Som Resett har omtalt tidligere, er det heller ikke første gang Skarvøy har oppført seg slik. Alle i politikken og media har kjent til hvor hensynsløs han har vært, lenge. Han har alltid hatt et rykte for å gå spesielt hardt etter unge og sårbare mennesker.

Dette må Gard Steiro ha visst. Derfor lyder det hult, når han beklager seg og er lei seg. Noen ganger hjelper det ikke å legge seg flat. I denne saken har Gard Steiro også et ansvar, som han foreløpig ikke har tatt.
Når Torry Pedersen sier til Medier24 at han forventer en gjennomgang med kirurgisk presisjon, så er det som Magne Lerøy skriver i Dagens Perspektiv bare tullprat. Alle vet hva som gikk galt. Alle vet at det var Gard Steiro som sviktet.

Jeg skal ikke gi noen råd til VG, for det hører de neppe på uansett. Men alle forstår hva konklusjonen av denne saken bør bli, om avisen ønsker å gjenopprette sitt omdømme. Trolig også Gard Steiro.