Foto: Tom Hansen / NTB scanpix
14-åringene Julie Arctander og Emilie Irgens mener det er greit å spise mindre kjøtt og unngå unødvendige flyreiser for å redde klimaet.

– Vi må gjøre det som trengs. Det er derfor vi står her i dag, vi vil utgjøre en forskjell, sier de to til NTB.

Ved 11-tiden fredag hadde tusenvis av skoleelever samlet seg på Eidsvolls plass foran Stortinget. NTB snakker med flere som alle mener det er uproblematisk å spise mindre kjøtt av klimahensyn.

– Det er ikke noe problem. Vi elsker grønnsaker, erklærer 13-åringene Linus Demir og Casper Lassen fra Humanistskolen i Oslo.

Julie og Emilie går til daglig på Sætre ungdomsskole i Hurum. Begge bærer på plakater som de har laget selv – på fritida. På deres skole har det ikke vært snakket så mye om fredagens skolestreik og klimademonstrasjonen, forteller de.

– Vi lærer ikke mye om klima og miljø i timene. Det er veldig dårlig, slår de fast.

Roald Christian Digre fra Drammen forteller at det er få fra hans skole som har møtt opp på klimaaksjonen foran Stortinget.

– Lærerne vil ikke at vi skal streike. I dag har de laget brownies og taco for å holde elevene på skolen, sier han.

Fakta om globale klimaendringer

* Gjennomsnittstemperaturen på jorda ligger nå omtrent 1 grad over nivået på slutten av 1800-tallet. Noen deler av verden opplever raskere temperaturøkning enn andre.

* Mesteparten av økningen siden 1950-tallet er høyst sannsynlig menneskeskapt, ifølge FNs klimapanel (IPCC).

* Menneskenes påvirkning på klimaet skyldes i hovedsak utslipp av CO2, metan og andre klimagasser som forsterker atmosfærens naturlige drivhuseffekt.

* Utslippene stammer fra forbrenning av kull, olje og gass, avskoging, landbruk og industriprosesser. Dette kommer i tillegg til utslipp av klimagasser fra naturlige kilder.

* Økende temperatur på jorda fører til stigende havnivå, nye nedbørsmønstre, tørke, flom og utryddelse av arter. Bebodde områder risikerer å bli oversvømt, og verdens matproduksjon kan bli truet.

* Endringene i klimaet ventes å bli kraftigere i løpet av de neste tiårene.

(Kilder: IPCC, NASA, NOAA, NTB)