Senterpartiets leder tok i sin tale til partiets landsmøte et grundig oppgjør med stadig nye merkelapper han har fått fra statsminister Erna Solberg (H).
Vedum fremholdt at Solberg og høyresiden gjentatte ganger har beskrevet ham og Senterpartiet som bakstreverske, populistiske og kyniske når partiet har motsatt seg politireformen, sentralisering, endringer av konsesjonsloven og utsalg av statseide bedrifter.
– Kjære Erna Solberg, hvis du ser på nå: Kall oss hva du vil, vi mener det vi mener uansett. Vi mener det er grunnleggende feil å føre en politikk der man ikke lytter til folk som bor rundt omkring i Norge, og stemple oss som bakstreverske, sa Vedum.
Han pekte på at mens merkelappene fra regjeringen er blitt stadig flere, gikk Sp kraftig fram i valgene både i 2015 og 2017.
– Vi mener det er grunnleggende feil å ikke styrke den lokale beredskapen. Og når vi påpeker det, kalles det populisme. Vi er bare uenige i at det er et kynisk standpunkt å lytte til folk i rovdyrpolitikken, sa Vedum.
Han viste til at Sp gikk fram med nesten 150.000 stemmer i 2017.
Store systemer gjør mennesker små
Sp-lederen fortalte om sin egen oppvekst som bakteppet for sin nedsabling av regjeringens Nav-reform da han åpnet Sps landsmøte fredag formiddag.
– Svaret reformen gir, er at mer av kontakten skal skje via en skjerm og på chat. Men det er ikke slik at kontakt med en dataskjerm kan erstatte samtalen over kaffekoppen, sa Vedum.
Han hadde nettopp fortalt om hvordan hans fars store sosiale engasjement bidro til å hjelpe folk ut i arbeid, og spesielt en ung gutt som slet med å komme seg opp om morgenen, men som hadde et unikt talent for alt som var mekanisk og lagde bråk.
– Det handler om å bli sett av noen som ser talentet og ferdigheter, ikke om store systemer, mener han.
Vedum vil flytte makten til den enkelte medarbeider i lokalsamfunnene. Han nærmest harselerte med beskyldninger om at den politikken er bakstreversk:
– Jeg er så overbevist om at store systemer gjør mennesker små. Systemene bare vokser og vokser. Nærhet er ikke problemet, det er nærhet som er svaret.
Vedum angriper «grønnvasking» og symbolsk klimapolitikk
Regjeringen fører en klimapolitikk som straffer folk med dårlig råd og gjør dem til klimasyndere, mener Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.
Han angrep i sin tale til partiets landsmøte både elbilpolitikken, økt elavgift, skogvern og restriksjoner på bruk av myr i matproduksjon.
– Vi har vært veldig kritisk til deler av det regjeringen har gjort. De som pendler langt til jobb, skal betale mer i skatt – det er grønnvasking! De pendler den veien uansett, men skal straffes for det, sa Sp-lederen.
– Det er symbolpolitikk og ekstremt ødeleggende for alle oss som ønsker å ha en praktisk og jordnær klimapolitikk som faktisk virker.
Vedum angrep regjeringen for å la de som fører en «dekadent livsstil» med helgeturer til London og har råd til Tesla, få definisjonsmakten i klimapolitikken.
– Hvis det blir klimapolitikken, bommer klimapolitikken fullstendig. Vi kan og vil aldri akseptere at de som har dårligst råd, skal ta regningen, sa han.
Sp-lederen etterlyste «de konkrete gode grepene som virker» i klimapolitikken og listet opp et CO2-fond for transport, mer aktiv forvaltning av norsk skog og fangst og lagring av CO2 på norsk sokkel.
Vedum lurer på om Solberg og Jensen ikke tør stille til debatt
Sp-lederen tar et oppgjør med karakteristikkene regjeringen gir partiet hans, og insinuerte at Erna Solberg og Siv Jensen ikke tør møte ham til politisk debatt.
– Når dere er så frimodige at dere kaller folk bakstreverske, kyniske og populistiske, så må dere i hvert fall tørre å møte oss til debatt, sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum i sin tale til landsmøtet som startet på Hamar fredag formiddag.
Han hevdet at finansminister Siv Jensen (Frp) aldri fant tid til å diskutere «innstrammingene i skatteordningene og konsekvensene for vanlige folk», og han inviterte med seg statsminister Erna Solberg (H) til Finnmark, der 87 prosent av befolkningen stemte nei til fylkessammenslåing.
– Og da vi ville diskutere passentraliseringen, fant ikke justisministeren tid. Faktisk fant ingen – verken i Høyre, Venstre eller Fremskrittspartiet – mulighet til å diskutere konsekvensene av politikken med oss, sa Vedum.
Han konkluderte med følgende utfordring til statsminister Erna Solberg: – Vi møter deg til debatt, Erna Solberg, når som helst og hvor som helst. Men la oss diskutere sak og ikke stemplingene.