Cruiseskipet Viking Sky har sendt ut mayday-melding, opplyser Hovedredningssentralen. Redningssentralen har sendt flere helikoptre og fartøy mot stedet. Foto: Frank Einar Vatne / NTB scanpix
Folk om bord i lasteskipet som har havarert i Hustadvika, hopper i sjøen for å bli reddet av helikopter, etter anbefaling fra Hovedredningssentralen (HRS).

Talsmann Per Fjeld i HRS sier til NTB at det er «en foretrukket måte å gjøre det på framfor å redde dem fra dekk» med helikopter.

annonse

– Diverse forhold i sjøen er grunnen til det. Det er en operasjon de er trent på. De hopper i sjøen slik at de kan bli tatt trygt opp i helikopteret, sier Fjeld.

Det er svært høye bølger og dårlig vær på stedet.

De evakuerte passasjerene fra cruiseskipet Viking Sky kjøres med buss til Molde og Kristiansund for å finne soveplasser.

Romsdals Budstikke skriver at man tar i bruk «alt» av ledige hotellrom i Molde. Det skal være plass til «minst» 400–500 fordelt på nærmere 200 rom i disse hotellene.

Kommunikasjonssjef Tore Lyngvær i Kristiansund kommune sier til Tidens Krav at det like før klokka 18 lørdag er sju busser på vei til Fræna for å hente passasjerer som vil bli innlosjert i Kristiansund.

Det skal være kapasitet til å ta imot 450 personer til overnattingsstedene i Kristiansund, og alle vil registreres av Røde Kors og Sivilforsvaret ved ankomst.

I tillegg er psykologer, sykepleiere og leger klare til å bistå de evakuerte.

– Å bli evakuert fra en båt på Hustadvika på denne måten, er en påkjennelse i seg selv, og vi har et godt psykososialt kriseteam stående klar for å bistå. Vi har fått beskjed om at noen passasjerer er fysisk skadd, men det skal ikke være snakk om alvorlige skader. Folk og møbler har rett og slett blitt slengt i den grove sjøen, sier Lyngvær.

Lyngvær sier videre at Kristiansund kommune har vært i kontakt med nabokommunene Averøy, Gjemnes og Aure for å kartlegge overnattingsmuligheter der.

 

Store taubåter fra Trondheim og Bergen er på vei for å trekke cruiseskipet Viking Sky i Hustadvika ut i roligere farvann. Fem evakuerte er kjørt til sykehus.

– Det er store båter som trengs til dette. De kommer fra Trondheim og Bergen, men det vil ta flere timer før de er framme, sier pressetalsmann Erling Knutsen ved Hovedredningssentralen til Romsdals Budstikke.

Den ene motoren på skipet skal være i gang, og nå jobbes det med å få i gang de andre.

– Vi vet ikke hvor mange det dreier seg om. Skipet ligger for anker. Det er ikke gått på grunn, sier Knutsen.

Cruiseskipet sendte ut maydaymelding ved 14-tiden lørdag. Det skal være 1.300 personer om bord, og klokken 16.30 opplyste politiet at de første 100 personene er ankommet land via helikopter.

Ifølge VG er fem av de evakuerte som har ankommet land kjørt til sykehus. Det er ikke opplyst om alvorlige personskader, opplyser politiet.

Fem helikoptre og flere fartøy er satt inn i redningsarbeidet, ifølge hovedredningssentralen. Passasjerene må heises opp i helikoptre en for en.

På grunn av store bølger er det ikke hensiktsmessig å evakuere personer i båter, opplyser operasjonsleder Tor André Franck Gram i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Cruiseskipet Viking Sky droppet fredag å dra innom Bodø på grunn av uvær. Lørdag evakueres skipet i uvær på Hustadvika i Møre og Romsdal.

Det var vindøkning utover dagen som i verste fall kunne føre til at skipet ikke kunne forlate havna i Bodø, som førte til avgjørelsen om å droppe Bodø, opplyser Carina Dreyer Salater, prosjektleder for cruise i Visit Bodø til Avisa Nordl and.

Det samme skipet måtte seile forbi Bodø på grunn av uvær også i februar, og det er sjuende gang i vinter at cruiseskip har måttet gjøre dette.

Bodø By skriver at dette fører til tap av flere hundretusener av kroner for det lokale næringslivet.

Fakta om Viking Sky

* Ms Viking Sky er et norsk cruiseskip med en toppfart på 20 knop, tilsvarende 37 kilometer i timen.

* Skipet er om lag 230 meter langt, tar 930 gjester i tillegg til 260 mannskapslugarer.

* Skipet ble bygget av det italienske verftet Fincantieri i Ancona i 2017.

* Skipet eies av Viking Ocean Cruises – søsterselskapet til Viking River Cruises som ble etablert av den norske skipsrederen Torstein Hagen i 1997.

* Viking Sky hadde sin jomfrutur 25. februar 2017, og ble døpt på Prostneset i Tromsø 22. juni 2017.

* Skipet har seilt i Skandinavia og Østersjøen, i Middelhavet og Karibia.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.