Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under en tale i Istanbul. Foto: (Presidential Press Service via AP, Pool)
annonse
annonse

Valgkampanjen foran lokalvalget 31. mars kommer til å gå ned i historien som det mest polariserende i Tyrkia noen sinne.

Ifølge den tyrkiske journalisten Kadri Gursel fra Al Monitor har det aldri før vært så mange trusler mot opposisjonsledere og kandidater under en valgkamp i landet. Flere representanter for Tyrkias regjeringsparti, AKP, har ført en valgkamp som har vært preget av giftig, offensiv og ofte religionbasert hatretorikk mot politiske motstandere.

Hovedgrunnen til dette «ekstraordinære politiske syndromet» forklares med Tyrkias vanskelige økonomiske tilstand. Landet har nettopp gått igjennom en resesjon, opplevd høy inflasjon og sett økende arbeidsledighet – noe som gjør at AKP risikerer å miste makten i flere større byer. Kadri mener at AKP nå har satt i gang kampanjen fordi de har som hensikt å ikke akseptere valgresultatene.

annonse

Grov utnyttelse av religion

Kadri mener at flere talsmenn for regjeringspartiet har konkurrert om å delegitimere opposisjonen for å holde sin velgerbase intakt. Ved å demonisere politiske motstandere under hele valgkampen, ønsker AKP å skremme velgere vekk fra å stemme på dem. Retorikken markerer den groveste utnyttelsen av religion og religionsbasert polarisering som har funnet sted i Tyrkia noensinne.

Han trekker spesielt frem en episode fra 15. mars i etterkant massakren i Christchurch, da Erdogan spilte av en video av hele hendelsen til sine tilhengere under en tale. Da den hadde blitt ferdigspilt, viste Tyrkias president deretter frem en ny video av opposisjonsleder Kemal Kilicdaroglu, fra det sekulære republikanske partiet CHP.

Videoen var klippet slik at det tok kommentarer fra en lengre tale ut av kontekst for å få det til å se ut som Kilicdaroglu sa at terrorisme først og fremst stammer fra islamske land:

annonse

– Se på denne uforskammede mannen! Han sier at terror kommer fra den muslimske verden, tordnet den tyrkiske presidenten.

Les også: Erdogan beskyldes for å piske opp hat mot Vesten etter propagandastunt

Å stemme seg til himmelen

Bruken av religiøs retorikk har også nådd nye høyder i landet og noen AKP-medlemmer hevder at å stemme på Erdogan vil gi store gevinster i etterlivet:

– Stem på AKP og Erdogan og så vil du ha nøkkelen til himmelen i din lomme, sa AKP-politikeren Mustafa Goktas under en tale.

annonse

En annen AKP-politiker, Mehmet Kasim Gulpinar, har brukt lignende retorikk:

– Allah vil stille ingen spørsmål til AKP-velgere på dommedag, sa han. 

Trusler

Opposisjonslederen og ordførerkandidat i hovedstaden Ankara, Mansour Yavas, har vært et av Erdogans hovedmål. Yavas leder stort i meningsmålingene, men har blitt beskylt for dokumentforfalskning av den tyrkiske presidenten – noe som kan koste han dyrt.

– Selv om Yavas har kunnet gjennomføre valgkampen, vil disse tingene være i nasjonens fokus etter valget. Han kommer da til å betale for det, sa Erdogan om den opposisjonelle ordførerkandidaten.

Erdogan har også truet lederen av et annet opposisjonsparti, «Det Gode Parti», Meral Aksener, med fengsel – tilsynelatende uten juridisk grunnlag.

Den giftige og truende retorikken er ikke bare begrenset til Erdogan. Flere AKP-medlemmer har truet opposisjonelle politikere med vold ved flere anledninger:

– Den onde alliansen (av opposisjonelle) som står for en politikk som strider med verdiene til denne nasjonen kommer ikke til å kunne gå fritt i våre gater og nabolag, sa AKP-politikeren Ali Cetinbas til sine tilhengere under en tale.

annonse

Den voldsomme retorikken og truslene blir tolket som at AKP er tilbøyelig til ikke å anerkjenne flere valgresultater som ikke er i regjeringspartiets favør i etterkant av valget 31. mars.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon