Statsminister Theresa May sliter med å få brexit-avtalen godkjent i Underhuset. To ganger har den blitt nedstemt. Hun håper det vil lykkes på tredje forsøk. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Statsminister Theresa May varsler at hun vil presentere sin brexit-plan til tredje gangs avstemning i Underhuset kun dersom det er tilstrekkelig støtte for den.

annonse

May skrev i et brev til parlamentarikere fredag kveld at det kan hende hun ikke vil legge fram sin brexit-plan til ny avstemning i Parlamentet i neste uke. Hun vil kun legge fram planen til avstemning «hvis det er tegn på at det er tilstrekkelig støtte» til den.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Hun skriver også at hun må få grønt lys fra Underhusets speaker John Bercow for å presentere planen til avstemning for tredje gang, til tross for at han har motforestillinger.

Bercow akter ikke å la regjeringen legge det samme forslaget fram for avstemning på nytt og på nytt helt til de folkevalgte stemmer slik regjeringen vil. Hans krav er at en substansiell endring må til før avtalen kan komme opp til avstemning igjen.

annonse
Reklame

Underhuset har to ganger avvist Mays brexit-avtale.

EU ga torsdag grønt lys for å forskyve brexit fra 29. mars til 12. april, dersom ingen avtale blir vedtatt i Underhuset.

EUs tilbud er imidlertid todelt og betyr at Storbritannia får frist til å utsette brexit til 22. mai dersom Underhuset vedtar Mays avtale på tredje forsøk i neste uke.

May viser i brevet til at landet har flere muligheter, blant annet en forlengelse som da vil kreve at landet deltar i valg på EU-parlamentet i mai. Videre skriver May at landet kan trekke artikkel 50 og dermed avlyse brexit, men at det vil være å svikte brexit-folkeavstemningen.

Storbritannia kan også forlate EU uten noen avtale, skriver hun i brevet.

Brexit-motstandere demonstrerer i London

Hundretusener av brexit-motstandere er ventet å delta i en demonstrasjon i London i dag med krav om ny folkeavstemning.

Antall deltakere kan overstige 1 million demonstranter. En lignende demonstrasjon i oktober samlet rundt 700.000 mennesker.

Demonstrantene skal gå i tog fra Park Lane til Parliament Square og deretter protestere foran Parlamentet tidlig på ettermiddagen.

Londons Labour-ordfører Sadiq Khan og det skotske nasjonalistpartiet SNPs leder Nicola Sturgeon skal delta.

– Jeg skal gå i tog i morgen med folk fra alle deler av landet for å kreve at det britiske folket får siste ord om brexit, sa Khan fredag.

Sturgeon sa hun vil være «stolt over å få tale».

Statsminister Theresa May har gjentatte ganger avvist ny folkeavstemning, til tross for at hennes brexit-plan har blitt stemt ned to ganger i Underhuset.

Nesten fire millioner briter har så langt signert en underskriftskampanje der de ber regjeringen avlyse brexitprosessen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.

Annonse