Forbrukerpolitisk direktør Gry Nergård i bransjeorganisasjonen Finans Norge ønsker å autorisere robotrådgivere. Her er hun fotografert da hun var forbrukerombud. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse

Også roboter må skikke seg godt når de skal gi kunder råd om sparing, forsikringer og andre finansspørsmål. Nå skal disse dataprogrammene autoriseres.

annonse
annonse

Menneskelige finansrådgivere må kjenne både lover og etiske normer for å bli godkjent av finansnæringens egen autorisasjonsordning, FinAut. Nå har robotene kommet, og bransjen vil stille krav til disse på samme måte.

annonse

– For å bli autorisert kreves det en grundig opplæring og eksamen i så vel fag og regelverk som etikk. For å opprettholde autorisasjonen må kunnskapen oppdateres hvert år. Når det nå kommer rådgivningsroboter på markedet, og forbrukerne i større grad begynner å benytte disse, er det viktig at robotene oppfyller samme kvalitetskrav som rådgiverne. Derfor ønsker vi å autorisere robotrådgivere også, sier forbrukerpolitisk direktør Gry Nergård i bransjeorganisasjonen Finans Norge.

God skikk

Autorisasjonsordningen skal være på plass neste år. For å få godkjentstempel må robotene følge de reglene for god skikk som bransjen har pålagt seg selv. De skal sørge for at rådgiverne setter seg inn i kundenes behov og setter dem først.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Men bransjen har et stykke å gå for å overbevise folk om at en robot er en god rådgiver, ifølge en spørreundersøkelse Finans Norge har fått gjennomført.

60 prosent av de spurte sier de har lav tillit, og bare 22 prosent sier de har høy tillit til en robot. Til sammenligning svarer hele 77 prosent at de har høy tillit til en ansatt, altså en rådgiver som er et menneske.

Kommer flere

6 prosent sier de har brukt en robotrådgiver det siste året, og undersøkelsen viser at disse har høyere tillit til dataprogrammet enn de som ikke har søk robotråd.

I dag har blant annet Nordea og Sbanken roboter i sving for å hjelpe kundene med spareråd. Finans Norge tror de vil komme mange flere automatiske tjenester de neste årene.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.