Australias militære evakuerer folk fra Borroloola i det som er tidenes største evakuering fra det tynt befolkede området. Rundt 2.000 personer fra den vestlige delen av Northern Territory er reist fra områder der det er ventet at syklonen Trevor skal herje det neste døgnet. Foto: Australian Broadcasting Corporation / AP / NTB scanpix

En svært ødeleggende tropisk syklon traff fastlandet på nordspissen av Australia lørdag morgen, mens en annen nærmer seg over vestkysten av landet.

annonse

Syklonen Trevor er kategori fire av fem og ankom 9.50 lørdag. Vinden presset opp tidevannet og brakte med seg vindkast på opp mot 70 meter per sekund og traff tynt befolkede Northern Territory, nær byen Port McArthur i Carpentariabukta, melder tv-kanalen ABC.

Politi og militære har de siste dagene evakuert det meste av befolkning i områdene som kan tenkes å bli berørt av Trevor, kun en håndfull personer skal ha valgt å bli hjemme.

Det meteorologiske byrået (BOM) sier Trevor fører med seg et ekstremt farlig tidevann i kystregionene, i tillegg til at de enorme nedbørsmengdene vil bidra til flom og oversvømmelser i territoriet Northern Territory og delstaten Queensland, som ligger ved siden av.

Samtidig kommer en annen tropisk syklon, Veronica, nærmere gruveregionen Pilbara i delstaten Western Australia. Der er den er ventet å slå inn med full styrke, også den kategori fire, enten sent lørdag eller tidlig søndag.

Veronica er ventet å roe seg noe før den treffer byen Port Hedland, men har til gjengjeld med opptil en meter nedbør, i tillegg til at værsystemet kan føre til brottsjø på fire meter.

Da Trevor tidligere i uka traff byen Lockhart River som en kategori to-syklon, etterlot den seg trær revet opp med roten, massive oversvømmelser og ødelagte hustak, i tillegg til at kraftledninger måtte repareres og boder var blåst bort.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.