Franske soldater patruljerer i Paris lørdag. Foto: Kamil Zihnioglu / AP / NTB scanpix
Del

Over 8.000 gule vester demonstrerer i Frankrike for 19. helg på rad, på tross av at myndighetene har lagt ned protestforbud flere steder.

Forrige helg utartet protestene seg til opptøyer og plyndring i Paris, og det er derfor lagt ned forbud mot å demonstrere på Champs-Élysées og flere andre steder i byen.

Titalls politikjøretøy, pansrede biler og vannkanoner omringer lørdag Triumfbuen. Politiet ransaker folks vesker og patruljerte foran butikkfasader, og i lufta overvåker politidroner demonstrantenes bevegelser.

Over 50 personer var tidlig på ettermiddagen pågrepet i hovedstaden, mens 29 personer var bøtelagt. Det er også meldt om pågripelser i Nice i Sør-Frankrike.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Les også: Resett live fra protestene i Paris

Fredelig

Flere tusen demonstranter i gule vester marsjerte fredelig andre steder i Paris under parolen «Stikk, Macron».

Hundretusenvis har siden desember protestert i franske gater mot president Emmanuel Macrons regjering. Oppmøtet har falt kraftig siden nyttår, og de gule vestenes bevegelse omtales som politisk splittet. Protestbevegelsen hadde i utgangspunktet motstand mot avgiftsøkninger som fanesak, men har utviklet seg til en mer generell protest mot sosial og økonomisk ulikhet.

Innenriksdepartementet anslo i 14-tiden lørdag ettermiddag at 8.300 mennesker hadde møtt opp på landsbasis, 3.100 av dem i Paris.

Politisjef sparket

Tallene kan tyde på at oppmøtet har falt kraftig fra forrige uke, da myndighetene på samme tidspunkt anslo at rundt 10.000 demonstrerte bare i Paris.

Macrons regjering har fått kritikk for håndteringen av opptøyene sist uke, da politiet tilsynelatende forholdt seg passive mens vandaler herjet i Paris. Analytikere tror myndighetene kan ha vært tilbakeholdne på grunn av de mange demonstrantene som er blitt skadd, men denne uka har myndighetene lovet nulltoleranse overfor voldelige demonstranter.

Hovedstadens politisjef fikk sparken for håndteringen av opptøyene sist helg.


Del