Cruiseskipet Viking Sky i problemer under stormen ved Hustadvika i Møre og Romsdal.
annonse
annonse

Nesten 400 evakuert fra cruiseskip

397 personer er evakuert fra cruiseskipet Viking Sky i Hustadvika i Møre og Romsdal, ifølge Hovedredningssentralen. Planen er å slepe skipet til Molde.

Det opplyser Hovedredningssentralen ved 8.30-tiden søndag morgen. Tallet på evakuerte er registrert klokka 7.39.

annonse

– Slepere er i ferd med å bli satt av slepebåter. Planen er å gå med slep inn mot Molde for nødhavn. Evakuering med helikopter fortsetter parallelt inntil videre, melder Hovedredningssentralen.

Stabilitet

Til TV 2 forteller pressekontakt Per Fjeld ved Hovedredningssentralen Sør-Norge at det at skipet går for egen maskin, gjør arbeidet lettere.

– Det gjør at ​man har en helt annen stabilitet og kan forberede tauing. Det er det som foregår akkurat nå, sier Fjeld.

Hvor lang tid slepingen av skipet tar, er uvisst.

annonse

– Det avhenger både av ​når slepet kan etableres og hvor stor fart det holder inn mot land, sier Per Fjeld.

Skryter av arbeidet

Varaordfører Jan Arve Dyrnes i Fræna kommune informerte om situasjonen på en pressekonferanse søndag morgen.

– Det har vært rullering av personell, så vi skal være i stand til å håndtere dette utlover dagen, sier han.

Varaordføreren berømmer lokale krefter, blant dem idrettslaget Bryn, som bistår i arbeidet med å ta imot de evakuerte.

​17 personer er sendt til sykehus, ifølge kommunens siste informasjon.

annonse

​Det var 1.373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans i 14-tiden lørdag.

Ved midnatt var 180 av 1.373 personer evakuert fra cruiseskipet Viking Sky, der redningsarbeidet vil pågå hele natten. Ti personer er sendt til sykehus.

Ved 14-tiden lørdag sendte Cruiseskipet Viking Sky ut en mayday-melding om at det drev mot land utenfor Hustadvika i Fræna kommune i Møre og Romsdal. Lørdag kveld og natt til søndag pågår redningsaksjonen for fullt, til tross for at mørket forsinker arbeidet noe og at det er kuling i området.

Det er svært høye bølger rundt skipet, og Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) har flere helikoptre og fartøy ved stedet.

Cruiseskipet satt kursen mot Molde, melder NRK klokken 1.15. Planen er at to taubåter skal assistere med å få skipet i kai i Molde i løpet av natten.

Hele natten

Av de 1.373 personene er 915 av disse passasjerer, flesteparten av de rundt 900 passasjerene kommer fra USA og Storbritannia, opplyser Hovedredningssentralen til NTB. Besetningen på 458 personer består av ulike nasjonaliteter.

– Status nå er at vi per 23.45 har løftet 180 personer opp fra dekket på Viking Sky, sier pressetalsperson Per Fjeld ved Hovedredningssentralen Sør-Norge klokka 00.15.

Ved 18.30 fungerte kun én motor, og det var fare for at skipet kunne drive mot land.

annonse

– Tre av motorene på cruiseskipet er nå i gang igjen, og det gjør dem i stand til å manøvrere fartøyet bedre, men det er foreløpig ingen endringer i planen om å evakuere alle som er om bord, så vi fortsetter med arbeidet gjennom natta, sier Fjeld.

Frakteskip fikk også trøbbel

Også et frakteskip, lasteskipet Hagland Captain, fikk trøbbel på Hustadvika, et drøyt 10 nautiske mil langt åpent havstykke i skipsleia mellom Molde og Kristiansund. Rett før klokka 19 mistet lasteskipet motorkraft og fikk slagside i området hvor cruiseskipet er i.

Mannskapet på ni måtte evakueres umiddelbart, noe som forsinket evakueringen av cruiseskipet. Ifølge NRK fraktet lasteskipet tømmer, og noe av dette skal ha havnet i sjøen.

– Vi hentet alle de ni fra lasteskipet opp fra sjøen. De hoppet i vannet en etter en fordi det var altfor utfordrende å få dem opp direkte fra båten, sier Per Fjeld til NTB.

Alle de evakuerte fra de to fartøyene er samlet på samme sted. Ifølge Fjeld er ingen av de ni fra lasteskipet Hagland Captain skadd.

Alvorlig skadd

Helse Møre og Romsdal har økt beredskapen i forbindelse med evakuering av cruiseskipet.

– Totalt er ti personer frakta til sykehus, seks kvinner og fire menn, opplyser helseforetaket i en pressemelding.

Fem pasienter ble sendt til Molde sjukehus, en av dem videresendt til Haukeland universitetssjukehus, mens de andre fem er sendt til Kristiansund sjukehus. Tre av passasjerene har fått alvorlige skader.

Passasjerer som er kommet i land, forteller om kuttskader fra knust glass, blant annet. Noen ble redde under evakueringen, men redningsmannskapene får skryt.

Evakueres

Helikoptrene som bidrar i redningsarbeidet av cruiseskipet, frakter 20 til 30 passasjerer av gangen, opplyser innsatsleder Arnfinn Fedje til Romsdals Budstikke.

Politiet etablerte lørdag kveld et mottak på land i Brynhallen. Det er HRS som koordinerer hjelpearbeidet, men både politi, sivilforsvaret, mange frivillige fra Røde Kors og Heimevernet bistår.

Leder i Bryn IL, Jo Potter Nerlandsrem, sa til Romsdals Budstikke at de vil gjøre det de kan for å hjelpe til.

– Idrettslaget mobiliserer nå. Folk i bygda er på vei til Brynhallen for å hjelpe til som best vi kan, sa han da evakueringen var igangsatt.

Fræna kommune har satt krisestab og bidrar ved Brynhallen.

Dårlig vær

Det er dårlig vær langs store deler av kysten i Norge lørdag. Lavtrykket fører til mye vind, høy vannstand og høye bølger. Det er også observert en del lyn langs kysten, skriver meteorologene på Twitter.

– Hustadvika er historisk sett et havområde der det har vært en del ulykker, men hittil i år har det vært rolig, sier operasjonsleder Tor André Franck Gram i Møre og Romsdal politidistrikt.

Ifølge Marine Traffic var skipet på vei sørover mot Stavanger. Skipet seiler under norsk flagg og ble bygget i 2017.

Et redningshelikopter ankommer Hustad Barne- og ungdomsskole for å fylle drivstoff søndag morgen. Skolen ligger rett ved siden av Brynhallen, hvor de evakuerte blir fløyet inn. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Røde Kors: – Mange er traumatisert etter evakuering

Flere av passasjerene som har kommet til land fra cruiseskipet Viking Sky, er forslått, har kutt eller bruddskader, ifølge Røde Kors.

Organisasjonen bistår i arbeidet med evakuerte fra cruiseskipet, som sendte ut nødmelding i Hustadvika i Møre og Romsdal lørdag ettermiddag.

Over 100 frivillige jobbet hele natt til søndag ved mottakssenteret i Brynhallen på Hustad og på hotellene i Molde og Kristiansund, opplyser aksjonsleder Trond Inge Larsgård.

– Flere av passasjerene som har kommet til land er forslått, har kutt eller bruddskader. Når de kommer til evakueringssenteret blir de registrert, og de får tørre klær og varme pledd. Mange er også traumatisert av det de har opplevd og trenger å bli ivaretatt når de kommer til land, sier Larsgård.

Alle hjelpekorps i Møre og Romsdal er utkalt for å bistå i arbeidet. Mannskaper fra Trøndelag, Sogn og Fjordane, Hordaland og Oppland står i beredskap.

Også Norsk Folkehjelp bidrar, og organisasjonen har mannskaper i Trøndelag og på Østlandet klare til å rykke inn ved behov for forsterkninger.

– Det er en fantastisk mobilisering og innsats vi ser på Møre nå. Samtidig er det mange frivillige som står klare til å trå til fra området rundt hvis det skulle bli behov for det, sier generalsekretær Henriette Westhrin.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon