Rafi Eitan. Foto: AP Photo/Baz Ratner
annonse
annonse

Lørdag døde Rafi Eitan, 92 år gammel. Han er kjent som en av Israels dyktigste Mossad-agenter gjennom tidene, og er blitt gitt hovedæren for at Adolf Eichmann ble kidnappet i Argentina og brakt for en domstol i Israel. I tillegg har han vært general, statsråd og leder for et eget politisk parti.

Eichmann var en av de viktigste arkitekter bak Holocaust, Nazi-Tysklands systematiske utryddelse av seks millioner jøder. Han hadde ansvaret for å administrere transport til tilintetgjørelsesleirene i det okkuperte Polen.

Eitan ble født på en kibbutz i det tidligere britiske mandatet Palestina i en familie av russiske innvandrere i 1926 og vokser opp i Ramat Hasharon nord for Tel Aviv, skriver BBC. Han ble skadet i Israels uavhengighetskrig i 1948. Etter sin avgang fra hæren kom han til den innenlandske etterretningstjenesten Shin Bet hvor han ble utnevnt til sjef for sentrale operasjoner for Shin Bet og Mossad, Israels utenlandske etterretningstjeneste.

annonse

Kidnappingen av Adolf Eichmann

Mossad fikk tips om at Adolf Eichmann levde og gjemte seg i Argentina, og sporet ham til Buenos Aires, der han jobbet som en formann på Mercedes-Benz-fabrikken og kalte seg Ricardo Klement, skriver Historie Today.

En onsdag kveld i mai 1990 ventet et lite team av Mossad-agenter med Eitan som leder i en tilsynelatende ødelagt bil i nærheten av Eichmanns hus på at han skulle komme tilbake fra jobb med sin vanlige buss. Han var sen, men da han gikk forbi grep agentene ham, presset ham inn i baksetet på bilen og kjørte ham til et hus de hadde leid noen dager før, hvor han ble stilt spørsmål og innrømmet sin sanne identitet. Neddopet og utkledd ble en av verdenshistoriens verste krigsforbrytere tatt ombord på et El Al-fly til Dakar i Senegal og derfra til Israel.

Roses av israelske ledere

annonse

– Rafi var blant heltene til etterretningstjenestene i Israel, og deltok i utallige oppdrag, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu ifølge World Israel News. Han fremhever også hans arbeid for å få returnert jødisk eiendom som ble tatt under Holocaust.

– Vi har mistet en modig fighter, hvis bidrag til Israels sikkerhet vil bli undervist i generasjoner framover. Rafi var en født fighter som stod fast på sitt oppdrag og til det han mente var riktig. Hodene våre er bøyet i dag i hans minne, sier Israels president Reuven Rivlin.

I tillegg til andre sikkerhetstjenestemenn, uttrykte Mossads nåværende leder Yossi Cohen også sorg over Eitan’s død.

– Eitan var en søyle i etterretningssamfunnet generelt, og spesielt Mossad. Vi vil alltid respektere hans bidrag til Israels sikkerhet fra hans dager som ung kjemper i Palmach. Hans arbeid og hans handlinger vil bli etset i gullbokstaver i statens annaler,” sier han, og legger til:

«Det store flertallet av hans operasjoner kan ikke bli publisert, men de bidro sterkt til Israels sikkerhet. Israels folk skylder ham mye».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon