Rettssaken mot den terrortiltalte går i Oslo tingrett fra tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Tirsdag starter rettssaken mot en 35 år gamle asylsøker som er tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen Jabhat al-Nusra.

Det er satt av 14 dager til hovedforhandlingen når saken starter i Oslo tingrett tirsdag 26. mars.

Den 35 år gamle asylsøkeren har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i slutten av september 2017. Mannen er libanesisk statsborger, men kom til Norge fra Syria.

annonse

Mannen er tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen Jabhat al-Nusra i Syria fra begynnelsen av 2014 til utgangen av 2016. Ifølge tiltalebeslutningen skal han ha fått hjelp av organisasjonens nettverk til å reise fra Libanon og inn i Syria.

Statsadvokaten mener at tiltalte hadde en sentral rolle i terrororganisasjonen, blant annet som militær leder. Videre at han skal ha uttalt seg på vegne av organisasjonen til mediekanaler og deltatt i propagandavideoer.

Sentrale videobevis

Mannen søkte om asyl i Norge i mars 2017. På sosiale medier publiserte han bilder av norsk natur, av at han bowlet, fløy med Widerøe, satte poteter og lagde mat.

annonse

I januar viste NRK videoer av at mannen hadde et helt annet liv i Syria. Disse videoene skal ha vært sentrale som bevismateriale i siktelsen av mannen.

De skal også ha vært utslagsgivende for at siktelsen i november 2018 ble utvidet til å gjelde terrorforbund. Ifølge NRK skal PST være i besittelse av rundt 20 videoer fra siktedes Syria-opphold.

Mannens forsvarer Brynjar Meling mener hans klient ikke er en ekstrem islamist, og at han ble fanget i et spill.

Flere terrorrettssaker de siste årene

Rettssaken som starter i Oslo tingrett tirsdag, er en av flere saker om tilknytning mellom norske personer og terrororganisasjoner de siste årene.

De fleste sakene omfatter deltakelse og/eller tilknytning til ekstremistgruppen IS. Den første dommen falt i mai 2015.

Høsten 2018 dømte Høyesterett islamisten Ubaydullah Hussain til ni års fengsel. I november ble en norsk-syrisk mann i Borgarting lagmannsrett dømt til seks og et halvt års fengsel for terrorforbund og deltakelse i IS.

annonse

I begynnelsen av mars ble den første kvinnen i Norge dømt for IS-medvirkning. Kvinnen, som er en somalisk statsborger, ble dømt til fengsel i to år og ni måneder for å ha deltatt i terrornettverket og for å ha gitt penger til IS.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon