Rettssaken mot den terrortiltalte går i Oslo tingrett fra tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 • 16
 •  
 •  

Tirsdag starter rettssaken mot en 35 år gamle asylsøker som er tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen Jabhat al-Nusra.

annonse

Det er satt av 14 dager til hovedforhandlingen når saken starter i Oslo tingrett tirsdag 26. mars.

Den 35 år gamle asylsøkeren har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i slutten av september 2017. Mannen er libanesisk statsborger, men kom til Norge fra Syria.

Mannen er tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen Jabhat al-Nusra i Syria fra begynnelsen av 2014 til utgangen av 2016. Ifølge tiltalebeslutningen skal han ha fått hjelp av organisasjonens nettverk til å reise fra Libanon og inn i Syria.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Statsadvokaten mener at tiltalte hadde en sentral rolle i terrororganisasjonen, blant annet som militær leder. Videre at han skal ha uttalt seg på vegne av organisasjonen til mediekanaler og deltatt i propagandavideoer.

Sentrale videobevis

Mannen søkte om asyl i Norge i mars 2017. På sosiale medier publiserte han bilder av norsk natur, av at han bowlet, fløy med Widerøe, satte poteter og lagde mat.

I januar viste NRK videoer av at mannen hadde et helt annet liv i Syria. Disse videoene skal ha vært sentrale som bevismateriale i siktelsen av mannen.

De skal også ha vært utslagsgivende for at siktelsen i november 2018 ble utvidet til å gjelde terrorforbund. Ifølge NRK skal PST være i besittelse av rundt 20 videoer fra siktedes Syria-opphold.

Mannens forsvarer Brynjar Meling mener hans klient ikke er en ekstrem islamist, og at han ble fanget i et spill.

annonse
Flere terrorrettssaker de siste årene

Rettssaken som starter i Oslo tingrett tirsdag, er en av flere saker om tilknytning mellom norske personer og terrororganisasjoner de siste årene.

De fleste sakene omfatter deltakelse og/eller tilknytning til ekstremistgruppen IS. Den første dommen falt i mai 2015.

Høsten 2018 dømte Høyesterett islamisten Ubaydullah Hussain til ni års fengsel. I november ble en norsk-syrisk mann i Borgarting lagmannsrett dømt til seks og et halvt års fengsel for terrorforbund og deltakelse i IS.

I begynnelsen av mars ble den første kvinnen i Norge dømt for IS-medvirkning. Kvinnen, som er en somalisk statsborger, ble dømt til fengsel i to år og ni måneder for å ha deltatt i terrornettverket og for å ha gitt penger til IS.


Del saken
 • 16
 •  
 •  
 •  
  16
  Shares
 • 16
 •  
 •  
annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører