President Donald Trump fryder seg over at spesialetterforsker Robert Mueller ikke fant bevis for at han samarbeidet med russerne om å bli valgt.
– Det gikk omtrent så bra som det kunne gå. Han kan nå si med mye mer sikkerhet at han er en legitimt valgt president. Motsatt utfall – at han var skyldig i landssvik, ville utløst en total politisk katastrofe i USA, sier Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen til NTB.
Han mener også at resultatet av Muellers etterforskning nøytraliserer et stort hinder foran valget neste år, da Trump satser på å bli gjenvalgt til en ny fireårsperiode.
– Men i politikken er én dag lenge, én uke en evighet. Snart vil nye kontroverser og 2020-valget stå for døra, sier han, men viser likevel til at det historisk er vanskelig å slå en president som søker gjenvalg etter sin første periode.
Konklusjonen til Mueller betyr trolig også at alt snakk om riksrett er lagt på hylla for godt. Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, har allerede har sagt at det ikke vil være verdt anstrengelsene om det ikke er klare grunner for det.
– Det foreligger ikke offentlig kjente bevis som danner grunnlag for riksrett etter loven, sier Mjelde.
Men mens Mueller ifølge sammendraget som justisminister William Barr har laget av hans flere tusen sider lange rapport, kategorisk avsanner sammensvergelse med russerne, er han mer uklar når det gjelder om Trump har forsøkt å hindre etterforskningen.
Trass i at Trump hoverer og sier seg fullstendig renvasket, kom ikke Mueller med noen endelig konklusjon.
Det betyr at selv om Mueller har sett tilløp til å ville hindre etterforskningen, er hans vurdering at det neppe vil holde i en rettssak.
Mjelde sier at det også er juridisk uenighet om hva det vil si å hindre rettsprosessen.
– Det kan argumenteres for at Trump hadde lovlig grunn til å sparke FBI-sjefen James Comey av hvilken som helst grunn, siden presidenten er suveren sjef for den utøvende grenen av statsmakten, sier han.
Mens republikanerne jubler over rapporten, er demokratene mer skeptiske til Barrs sammendrag og krever at hele rapporten offentliggjøres. Det sier Trumps talskvinne Sarah Sanders at Det hvite hus nå vurderer å gjøre.
Mjelde sier at det er vanskelig å si om sammendraget er presist når vi ikke har sett selve rapporten.
– Alle statsrådene er underlagt presidenten, men justisministeren er i en særstilling. Han skal forvalte rettsstaten også når det går imot presidentens interesser, sier han.
Men Barr mener at presidenten kan tillate seg mye som andre finner utenfor hans myndighet.
Mueller-etterforskningen har imidlertid ikke vært forgjeves. 34 personer, inkludert seks av Trumps medarbeidere og rådgivere, er siktet som resultat av etterforskningen.
25 av dem er russere som er anklaget for å ha blandet seg inn i valget, enten ved å hacke demokratenes epost eller å ha drevet med desinformasjon på sosiale medier.
Mjelde påpeker imidlertid at de av Trumps medarbeidere som er siktet, selv når det gjelder kontakt med russere, primært er siktet for å ha løyet, tuklet med vitner eller andre ting. Dette er en annen kategori lovbrudd enn sammensvergelse med en utenlandsk makt for å påvirke valget.
Selv om den verste skyggen over Trumps presidentskap nå er borte i og med Mueller-rapporten, er hans juridiske problemer likevel langt fra over. Bortimot 20 saker som gjelder korrupsjon og andre lovbrudd etterforskes av føderale og statlige dommere i New York og andre steder og i ulike komiteer i Kongressen.